- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Mitt vin- och matår 2016.
Mitt vin- och matår 2016.

Året som gått, 2016, må ha varit ett sorgligt år då många av våra stora idoler gått bort. Vi har erfarit katastrofer och terrorattacker som satt djupa spår. Det har också varit ett tufft år för mig privat. Men om jag sätter på mig mina mat- och vinglasögon ser jag allt i ett rosa skimmer. För jag har ätit, druckit och upplevt så mycket härligt, roligt och underbart detta år som faktiskt balanserar upp det tråkiga på ett fantastiskt sätt.

Jag skulle vilja börja med att berätta om årets lite ovanligare matupplevelser. Nyår nummer två firade jag med mina vänner från Etiopien. Middagen började traditionsenligt att värdinnan rostade kaffebönor, alla gäster skall sedan andas in röken, det betyder tur för resten av året. Sedan åt vi en underbar middag bestående av Doro Wått (kycklinggryta med ägg), Aliccia (rotsaksgryta med harissa), Teff Injera (tunt bröd som användas som sked och serviette), Brezen (en sorts linsgryta).
En annan härlig och annorlunda matupplevelser fick jag när jag hade nöjet att äta georgisk mat tillsammans med min vän Lena som är av ryskt ursprung. Hon har örnkoll på vad man skall välja och hur maten skall intas. Tillsammans med henne åt jag ljuvliga buljongfyllda pierogi, och ett ägg- och ostfyllt bröd ifrån himmelen på Tblisis hörna vid Gullmarsplan. Min önskan till år 2017 är att vi öppnar upp för nya erfarenheter, att vi smakar sådant vi kanske tycker är lite konstigt. Mat är en härlig och smarrig brobryggare och att äta tillsammans har alltid varit ett bra sätt för fredlig samvaro.

En annan fantastisk upplevelse var när delar av vår redaktion reste till Israel för att känna på landets vin- och mat. Jag var helt uppfylld av den resan och kan fortfarande bli helt salig när jag tänker på den. Maten, miljön, vinet, människorna, ja allt var himmelskt. Ni kan läsa mer om det här i mina artiklar: Israel – landet av mjölk och honung! Israel – en vinproducent att hålla ögonen på! Israel och maten! Du hittar även en hel del recept här på DinVinguide.se som är inspirerade utav maten som vi åt i Israel.

En underbar tur till Portogal och Vinho Verde gav mersmak. Men sedan är det Italien som tagit stor plats i årets mat- och vinliv. Det är ju ett land där man alltid äter och dricker gott. På mina resor har jag dessutom gjort allt detta i makalöst vackra miljöer. Allt från en härlig lunch Al Fresco i vingårdarna i Soave, till måltiden på en bondgård i Sicilien där maten lagades av lokala ekologiska råvaror utav “The Kitchen Brigade” som du kan läsa mer om i länken. I Verona njöt jag av en dessertvagn i en helt galet juldekorerad lokal, samt grät en skvätt då jag fick sitta i vinkällaren med sällskap av de mest fantastiska flaskor samt underbara kollegor, och äta middag.
Rätten som rörde mitt hjärta mest serverades dock inte på en tjusig krog, utan det var en Pasta Amatriciana som jag åt i Trento. Den 24 augusti 2016 förintades nämligen den lilla vackra bergsstaden Amatrice där rätten kommer ifrån. Nu kommer återigen maten fram som brobyggare och en hjälpande hand. Kockar på många restauranger i Italien, lagade och serverade pastan och gav €2 per portion till en organisation som hjälpte amatriceborna som blivit av med allt.
Ja, vad kan jag säga… mat och vin är kärlek och passion. Mitt besök i Trento var för övrigt helt makalöst spännande, jag fick 50 nya kollegor från hela världen, när jag fick nöjet att delta i vinproducenten Ferraris MasterClass vecka.
Jag är så tacksam för alla dessa underbara upplevelser och är så klart nyfiken på vad nästa år har för överraskningar på lut. Det jag vill fortsätta med – alltid – är att genom mina texter och mina recept ge er läsare inspiration till att prova nya och gamla rätter. Dessutom vill jag dela med mig av min kärlek och passion till maten och matlagning. Om flera lagade mat och åt tillsammans så skulle världen bli en mycket bättre plats! Så kan vi inte ha ett gemensamt nyårslöfte i år. Ät mer mat tillsammans gärna med något gott i glaset!
Hoppas att ni får ett underbart och smarrigt nyårsfirande, samt en vansinnigt god fortsättning på det nya året.
Med vänlig hälsning!
Anette