- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Vitt i Campania
Vitt i Campania

Vitt i Campania
De flesta förknippar nog Campania med rött vin. Campania är regionen med Neapel som regionstad. Neapel är en oerhört spännande stad med en både lång och dramatisk historia väl värt ett besök. På svenska brukar man ibland använda namnet Kampanien för denna region. Jag tycker det låter så märkligt i mina öron så jag använder det italienska namnet, Campania i denna text. Det är en vinregion som är mycket heterogen i sina betingelser. Olika växtplatser med vinrankor som växer på vulkanens Vesuvius bergsidor till kustnära vinområden. Det mest spektakulära är kanske vinrankorna som klamrar sig fast på Amalfikustens branta klippor mot Medelhavet. I denna artikel kommer jag däremot koncentrera mig till vinområdena Irpinia och till viss del Sannio. Irpinia är mest känt för sina viner från Taurasi. Det röda vinet Taurasi med sin kraftfullhet är kanske också det mest kända vinet i vinregionen Campania som helhet.
En producent som skapat en elegant och drickvänlig Taurasi är Tenuta Cavalier Pepe. Ett vin som kostar en tvåhunka men levererar mer, Tenuta Cavalier Pepe, nr 2236, 199 kronor. Milena Pepe har genom varsam vinmakning skapet mycket trevliga viner, både röda och vita. Jag gillar skarpt hennes tankar vad gäller vinmakning. Bäst tycker jag om hennes vita viner gjorda på fiano och greco.
Jag gillar taurasiviner som inte har för mycket fatlagring och som framhäver den fina frukten och inte bara kraften. Dessa viner har framtiden för sig.
Druva
Aglianico
Vitt i Campania
Andra spännande producenter i Taurasi är Tenuta Madre och den lilla garageproducenten Stefania Barbot. Två producenter som har greppat det nya med frukt och elegans men ändå hållit fast vid den gamla traditionen för att göra druvan aglianico rättvisa. Detta är producenter som greppat att frukten är viktig även i ett kraftfullt vin och som inte kompenseras av för mycket fatlagring för att göra sig gällande på en internationell vinmarknad. Helt enkelt neoklassiska viner som fungerar bra tillsammans med mat på rätt sätt.
Det som imponerade mest på mig var de vita vinerna från Irpinia gjorda på druvorna fiano och greco.
Vitt i Campania
Äntligen kommer vi nu till det jag var mest imponerad av under mitt besök i Campania, nämligen de vita vinerna. Som tidigare nämnts har alltid de röda taurasivinerna stått i centrum. Men jag är övertygad om att de vita vinerna kommer bli lika populära framöver. Druvtyperna fiano och greco stortrivs här i det kuperade landskapet i Irpinia. Vingårdarna ligger på hög höjd mellan 400 till 600 meters höjd över havet. Vissa vingårdar ligger till och med på högre höjd. Det kanske låter som en paradox att de vita vinerna är så bra i denna varma syditalienska vinregion. Men på samma sätt som på Sicilien är de vita vinerna mycket imponerande.
Hög höjd för vingården med bra ventilation och svalare nätter borgar för bra betingelser för de gröna druvorna. Friskheten är viktig och denna skapas bland annat genom det svalare nätterna. Vidare har druvorna fiano och greco haft många år på att acklimatisera sig till klimatet och jordmånen. Det var grekerna som tog med sig greco så ni förstår att det var några tusen år sedan. Även fiano har en lång historia med Romarna.
Druva
Fiano
Vitt i Campania
En annan producent som jag träffade för första gången för mer än tio år
När ni är i Irpinia missa inte den lokala osten Caciocavallo som är perfekt tillsammans med ett glas fiano eller greco. Namnets ursprung kommer från att ostarna lastades på hästryggen med ett rep mellan två ostar för sin transport.

Vitt i Campania
Vidare gillar jag husets Brancato gjord på druvan fiano di Avellino. Vidare är Pepes, greco di tufo Grancare, riktigt bra. Rik på citrusaromer och frisk i stilen trots att vinets ursprung är det varma syditalien.
Vad är då min slutsats efter att ha provat omkring 400 olika viner från Campania då? Jo, detta vinområde borde ha betydligt mer uppmärksamhet. De röda vinerna är mer kända än de vita vinerna. Men jag är personligen mest överraskad över den fina kvaliteten på de vita vinerna gjorda på framförallt fiano och greco. Även viner gjorda på druvan falanghina var även bra. Lite enklare och lättare i stilen men ändå fängslande.
Så jag skålar med ett vitt vin i mitt glas från Irpinia.
Anders Levander

Vitt i Campania
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!