- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Prosecco förr och nu
Prosecco förr och nu
Prosecco förr och nu
Prosecco, prosecco, prosecco….ett ord som svensken lärt sig under senare år. Vad är prosecco då? Givetvis en vintyp, ett vin och jag skulle även drista mig att säga ett kulturinslag. Mitt första möte med prosecco var inte fysiskt utan ska vi säga metafysiskt. För sisådär trettiofem år sedan läste jag en hel del romaner skrivna av amerikanskan Donna Leon. Sannolikt inte hennes namn utan hennes författaralias. Vad jag förstår är hon en utvandrad amerikan som därefter blivit en venedigbo. Hon måste ha bott där under många år med tanke på de detaljerade beskrivningarna av staden och dess kultur.
Jag var fascinerad av hennes lättlästa kriminalromaner i en avslappnad italiensk stil. Interiören och exteriören var Venedig. Denna mycket vackra stad på vatten med sin speciella kultur. En turistmagnet under de senaste årtusendet. Få kanske vet att det även var ett maktcenter under Medeltiden med sin omfattande sjöfart. Donna Leon fångade på ett träffsäkert sätt norditalienarens liv tyckte jag då. Dock helt utan personlig insikt på den tiden. Det var först 15 år senare (år 2005) som jag flyttade till Italien på deltid. Idag vet jag mer och upplever ofta proseccokulturen på plats. Prosecco denna bubblande drink har en mycket viktig plats i italienarens vardagsliv.
Ett litet glas bubbel för middagen har en central plats i italienarens vardagsliv
Prosecco förr och nu
Italienaren per se gillar att se och synas. Detta kan sammanfattas i den italienska frasen “fare una bella figura”. På svenska kan man säga lite förenklat, att göra en snygg figur. Denna snygga figur gör man företrädesvis före kvällens middag. Man går man ur huse och tar en drink på sin lokala bar med allt möjligt småplock. Det är som en lätt aptitretare före middagen. Till detta tar man företrädesvis ett glas… ja just det, ett glas prosecco. Vid detta tillfälle är vinet prosecco oslagbart. Det har aromer av päron, äpple med blommighet och en lätt sötma. Perfekt till ost och salume. Du kan välja sötman i vinet efter vilken typ av prosecco du väljer. Senare redogör jag för detta och se tabellen nedan.
Många tycker att prosecco är för sött. Det beror till stor del på att de flesta proseccos den svenske konsumenten möter är väldigt söta viner. Det är heller inte alltid en ursprungligt proseccomärke från Italien utan ett specialbeställt vin skapat av en importör. Tyvärr väljer man då heller kanske inte den bästa kvaliteten på druvmaterialet samt att vinet sötas upp ordentligt. När jag visar upp den svenska floran av olika proseccos vi har på Systembolaget blir italienarna lite förskräckta och undrar vad är detta? Få av vinerna känns igen som kvalitetsviner från Veneto. Jag tycker det är synd då det faktiskt finns en hel del prosecco av riktigt hög kvalitet. Personligen dricker jag gärna ett glas prosecco före middagen med lite småplock på min tallrik.
Vill du ha en god prosecco? Välj då ett vin där det står DOCG och Valdobbiadene Conegliano på etiketten.
Druva
Glera
Förr kallades druvan prosecco, idag heter den glera för att undvika missförstånd mellan vinet och druvan
Prosecco förr och nu
Det är inte bara i Sverige som prosecco gjort sin succé. Utan det är en hel värld som idag suktar efter detta vin ovh produktionen har mångfaldigats de senaste 15 åren. Varje vinbar i Storbritannien, Tyskland och Norge m.fl. har prosecco på vinlistan. Vi européer älskar detta vin. Kanske då precis som i Sverige är det inte de bästa kvaliteterna på prislistorna. Jag tror dessvärre att svenskens inträde och upptäckt av vinet prosecco skedde med viner av inte alltför hög kvalitet. Det är synd då många fortfarande tror att prosecco är ett billigt och sötsliskigt vin bara. Tro mig det finns riktigt bra prosecco men dessa viner kostar lite mer, ska dock tilläggas. Generellt har priserna på prosecco stigit mycket under senare år, mycket på grund av den stora efterfrågan i hela vinvärlden. Detta samtidigt som bubbel generellt blivit mycket populärt på de flesta vinmarknader på vårt jordklot. Vinet ska bubbla nuförtiden.
Det som skett under senare år är att det inte bara är druvor från det ursprungliga DOCG området mellan Valdobbiadene och Coneliagno som används. Utan det mer omfattande området DOC med en hel del druvor från slättlandet ner mot staden Venedig. Om din prosecco är billig kan du nästan vara säker på att druvorna kommer från det flacka landet med sina lerjordar söder om DOCG området. Ofta är det även andra och tredje pressningen du får i din butelj, samt även andra druvtyper i många fall. Det är tillåtet att blanda in upp till 15 procent annat druvmaterial än druvan glera i musten. Kvalitet kostar ju som bekant. Jag vill därför slå ett litet slag för god och mer genuin prosecco som har sin speciella och charmiga stil med frukt och blommor och utan alltför hög sötma. Det ska dock nämnas att italienarna gillar sitt prosecco lite sötare än vi svenskar gör. En liten smakparadox kanske. I Sverige gillar vi ofta torra viner med hög syrlighet när det gäller vita viner generellt. Kanske låter det udda för er konsumenter. Hur förklarar du då Amarone och Ripasso viner då som är så populära på den röda sidan i Sverige? Ja, det är sant och denna pardox kan inte jag eller många med mig i branschen svara på.
Årgång 2021 är en av de allra bästa årgångarna för prosecco
Vintypen col fondo är mycket spännande med sin andrajäsning på flaskan. Jästresterna ligger kvar i buteljen och ger lite slöjor i vinet om du skakar på flaskan. Smakrikt och syrligt.
Prosecco förr och nu
Jag har märkt att den prosecco vi ser i Sverige gradvis har förändrats under senare år. Den utpräglade tuttifrutti-stilen har förändrats till att bli mer vinös, tycker jag mig märka. Vidare har sötman tonats ner något, framförallt bland de riktigt billiga vinerna. Vissa viner var nästan parodiskt fruktiga med övertydliga aromer av glassen Piggelin eller Päronsplit. Detta var kanske spännande och nydanande då, men känns inte alls fräscht och nytt idag. Jag är glad att våra importörer tänkt vidare och skapat en mer vinös stil på sina proseccos. En anledning till förändringen tror jag är att vinproducenterna ändrat typen av jäst i vinmakningen. Vilken vinjäst man använder i alkoholjäsningen påverkar ett vin i mycket hög grad vilket kanske inte många vinkonsumenter känner till så väl. Jag har inte fått detta bekräftat, men det kan vara en anledning till att den övertydliga päronstilen i aromerna nedtonats samtidigt i kombination av lägre sötma i vinerna. Jag tycker att denna trend är bra och att vi konsumenter har bättre viner att välja ifrån.
Jag föredrar prosecco från omgivningarna av Valdobbiadene. Den subtila och eleganta fruktigheten i kombination av vita blommor är mycket attraktiv tycker jag. Om du inte känner till vinet vet du kanske inte att det finns prosecco i två olika skepnader: vanlig spumante som är tankjäst och col fondo som får sin andrajäsning på flaskan.
En av mina stora favoritproducenter är den erkända kvalitetsproducenten med gamla anor från sluttningarna ovanför den lilla orten Valdobbiadene – Col Vetoraz. Vinerna har en högre prislapp, men är också riktigt bra och det är ett vinhus som är erkänt av de flesta andra vinproducenterna i DOCG området för prosecco. Andra riktigt bra men mer okända vinproducenter i Sverige är listade nedan. Se även buteljerna på bilden i slutet av artikeln.
Malibran en mindre familjeproducent som skapar riktigt bra viner. Maurizio Favel gör personliga trevliga viner. Min favorit är husets 5 grammi. Som namnet antyder har man en söthetsgrad på 5 gram socker vilket passar vid de flesta tillfällen. Vanlig champagne innehåller mer socker och brukar uppgå till 6-9 gram. Jag gillar även de två olika col fondo vinerna man producerar.
Le Colture även detta en mindre familjeproducent som ligger mitt i den pittoreska byn Valdobbiadene. Klassisk, lite stramare prosecco med elegant doft av vita liljor och finstämd frukt som äpple och päron. Le Colture är en kvalitetsproducent som är väl värd att uppmärksamma. Vinerna är rena och har en finess med elegans. Lätt att besöka och med trevlig familjestämmning. Bra priser för dig som gillar att köpa direkt på ort och ställe.
Borgoluce en klassik producent som har genomgående mycket hög kvalitet på sina viner. Rena och typiska viner med stor personlighet trots den relativt stora produktionen. Borgoluce driver även en stor farm med egen produktion av ost, salami och många andra delikatesser från norra Italien. Prova gärna det unika buffelköttet och buffelosten som har en speciell karaktär. Om du har vägarna förbi så missa inte ett besök här på plats. Man har även tre trevliga och bra restauranger som serverar farmens olika produkter. Borgoluce har även ett Bed & Breakfast hotell av hög kvalitet. Det är trevligt och erbjuder en fantastisk frukost med farmens egna produkter. Glöm den frugala vanliga italienska frukosten.
Miotto en medelstor producent med riktigt bra viner trots att man inte har vett att ta betalt för kvaliteten. Jag påtalade detta för bröderna när jag var på besök senast. Cantina Miotto har ett modernt vineri som ligger söder om och mycket nära Valdobbiadene. Är ni där fråga efter vinhusets col fondo. I detta vin har andrajäsningen skett på flaskan med jästrester kvar i buteljen. Jag brukar skaka flaskan så att de smakrika jästresterna följer med ner i mitt vinglas med sin grumlighet.
Bisol är en av de riktigt klassiska proseccohusen. Sedan många år det mest kända vinhuset med kvalitet. Vi ser rätt ofta vinerna i Sverige vilket är roligt. Bisol förvärvades för några år sedan av det fina spumante producenten Ferrari från Trentino. Köper du en flaska Bisol så kan du vara säker på att få kvalitet. Bisol gör även ett fint arbete i Venedigs lagun med sitt miljötänk. En unik och utsatt natur med ett rikt djurliv.
Personligen föredrar jag DOCG vinerna från Valdobbiadene med sin eleganta och fina blommighet och tydliga frukt.
Prosecco förr och nu
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!