- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Amaroneskolan Tommasi
Amaroneskolan Tommasi

Amaroneskolan Tommasi
Mitt första möte med Amarone var redan för fyrtio år sedan. Jag reste runt i Veneto i norra Italien och spanade på valpolicellaviner. Valpolicella var italienska vardagsviner som var oerhört populära i de svenska hemmen. I slutet på 1970-talet hade jag hört talas om ett vin som kallades Amarone. Det var rätt okänt i Sverige vilket även gällde i Italien. Det var mindre känt och ett tämligen marginellt vin för producenterna i Valpolicella. Storsäljaren var vanlig traditionell Valpolicella. Jag måste erkänna att jag verkligen föll för denna nya vintyp. Det stod Amarone på etiketten och jag trodde att det hade med kärlek att göra – amore. Vid denna tid var det inte så lätt för vinmakarna att få fylliga och kraftfulla viner. Klimatförändringen och nya metoder i vinmarken har ju som bekant ändrat på detta markant under senare år. Idag verkar vinproducenterna ta krafttag för att motverka detta med att få för kompakta och alkoholstinna viner på många ställen i Italien. Detta gäller dock inte alla. Några vinhus lever fortfarande kvar i det förgångna, tyvärr.
År 1979
Jag satt i den legendariska vinproducentens Quintarellis lite gamla och slitna vinkällare, som ligger söder om vinorten Negrar. Jag hade ynnesten och provade vin med Maestro Giuseppe själv, av vännerna kallad Bepi. På den tiden var jag ekonomistudent och var bara i början på min vinbana och kallade sannerligen inte Maestro för Bepi. Vördnaden var stor. Men jag gillade som sagt vad jag provade. Sedan kom andra producenters viner i mitt vinglas. Men något hände för cirka femton till tjugo år sedan, tyvärr.
Amarone idag
Efter den enorma framgången vinerna fick på marknaden, såg givetvis fler en spännande affär. Fuskspel och sekunda produkter kom till Sverige och den välpumpade framgångsballongen började pysa ut sin luft. Billigt plonk kom till Systembolaget som inte sa stopp och nej för detta, tyvärr. Det var en stor namnsnyltning på namnet Amarone och Ripasso. Ni som går på Bolaget och närmar er den italienska hyllan vet vad jag talar om. Detta var tyvärr en dålig sak för de seriösa och ursprungliga producenterna. Många av dessa viner var ju faktiskt inte heller från Valpolicella utan från framförallt södra Italien med sitt varmare klimat och helt andra druvtyper än de traditionella från Valpolicella. Givetvis lanserades inte dessa viner som Amarone men man använde fantasifulla varianter på namnet för att skapa förknippning till det berömda vinet. Detta resulterade i att jag tappade intresset för denna vintyp. Allt går ju som bekant i vågor. Det var helt enkelt inte kul med Amarone och Ripasso längre.

Amaroneskolan Tommasi – Ny trend på gång
Men jag var intresserad av hur det står till i Valpolicella nuförtiden och reste i slutet av förra året (2021) till Veneto. Där besökte jag en av de större producenterna, Tommasi Viticoltori. Tommasi är en av de stora spelarna på Systembolaget med många olika viner. Vinhuset har funnits på vår marknad sedan 1995. Sverige är med andra ord en viktig marknad för Tommasi. När man blir inbjuden som vinskribent får man vara på sin vakt så man inte blir överväldigad av all vänlighet och fokus.
Hos Tommasi möter jag ägaren och chefen Pierangelo Tommasi. Han är en av familjemedlemmarna som äger denna vinproducent. Pierangelo är mitt i sina fyrtio år och är intressant att lyssna på. Trots all min frågesvada svarar han vänligt pedagogiskt och med stort tålamod. Jag har i mitt liv mött många företagsledare med sina tuffa och ibland raljerande attityder. Pierangelo tillhör inte denna kategori glädjande nog. Med en välmodulerad röst och med fakta lotsar han mig genom områdets senare utveckling. Det är spännande att höra hur man fokuserar på hållbarhet (självklart) och marknadsutveckling. Vilken typ av viner vill konsumenten ha idag är en viktig frågeställning. Den kan även nämnas att det var Pierangelo som personligen reste till Stockholm 1995 med sin portfölj och träffade vinimportören Hermansson & Co. Dessa parter arbetar fortfarande tillsammans i god sämja. Tommasi är en stor vinfirma men ger inte ett industriellt intryck. Men det är klart att det är en modern affärsman som lotsar mig igenom vinprovningen. Det är när vi kommer till vinhusets ripasso- och amaroneviner som jag förstår det nya i tänket. De nya vinerna är balanserade och inte alls sockerstinna, vilket jag faktiskt var lite rädd för. Jag får generellt ett mycket positiv känsla av viner som även passar undertecknads kräsna vinsmak. Viner till allt från fördrinken till den mer avancerade söndagsmiddagen.
Ny stil på Amarone och Ripasso
Det nya är att skapa Amarone och Ripasso utan onödig sötma. Vidare är tanken att skapa ett balanserat vin utan störande och klumpig koncentration. Modeordet på 1990-talet var ju som bekant koncentrerade viner som smakade som en buljongtärning. Idag vill marknaden ha eleganta och balanserade viner. Detta har Tommasi lyckats med tycker jag. Nya metoder används för att bringa ned sockerhalten i druvorna så att inte alkoholhalten sticker iväg för mycket vid jäsningen. Det skall dock noteras att dessa viner ingalunda har låg alkoholhalt. Men det viktiga för mig som vinälskare är balans mellan de olika komponenterna som frukt, syra och komplexitet. Jag finner denna framförallt i de senare årgångarna från Tommasi.
Men glöm inte vinerna som allt började med, Valpolicella. Vinerna är verkligen på väg tillbaka efter en nedgång i kvaliteten. Alla druvor gick ju till produktion av Amarone och Ripasso. Idag har man förstått att denna marknad för de traditionella vinerna är viktig och en del av framtiden för Valpicella som vinområde.
Jag har några tips på viner som ni bör prova. Två traditionella ripassoviner och två olika Amarone. Samt en riktigt bra prestigeamarone med namnet De Buris, ja den är dyr men väldigt god. Min slutsats är att Amarone och Ripasso inte tillhör historien. För mig personligen är ett nytt kapitel öppnat för mera moderna viner med namnet Amarone och Ripasso på etiketten.
Tommasi Graticcio Appassionato 2019
Gratticcio är namnet på de trälädor som druvorna får ligga och torka i, vid framställning av amaroneviner. I detta vin finns delvis torkade druvor som används i vinifieringen. Vinet har en fyllig arom och är fyllt av torkade frukter, russin och körsbär tillsammans med rostade toner. Mums till ost och grytor. Ett värmande vin som inte kostar en förmögenhet.
Corvina veronese 70%, rondinella 20% och merlot 10%.
Tommasi Palanca Ripasso 2017
En pålitlig Ripasso som står sig väl i detta tuffa segment på Bolaget. Ett vin med friska syror, syrliga körsbär, torkade plommon, pomerans och kryddiga toner av ceder och salvia i glaset. Varför inte servera vinet till höstens mustiga grytor eller till det vilda med svamp. Ett steg upp på kvalitetsstegen. Vinet är värt sina extra kronor för dig som gillar kvalitet.
Corvina veronese 70%, rondinella 25% och cortisone 5%.
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2016
Klassisk instegsamarone som nuförtiden är mycket torrare och mer balanserad i stilen. Ändå härligt stram och uppfriskande där vi möts av plommon, mörka skogsbär, kakao, söta kryddor och syrliga körsbär. Inget kladd, inget tjafs, bara ren fin frukt. Bravo Tommasi!
Corvina veronese, rondinella, corvinone och oseleta.
Tommasi Ca’ Florian Riserva Amarone della Valpolicella Classico 2009
Nu går vi några trappsteg upp i amaronetornet. Ett vackert vin med elegans och strama tanniner trots sina få gram av socker. Det är huvudsakligen Corvina och Rondinella som ingår i druvblandningen. Stilen är lättare och frukten har bra och tydligt genomslag med körsbär och choklad i aromerna. Smaken är tät och fyllig utan att kantra över i klumpighet som vissa viner kan ha i denna kategori. Ett vackert och säkert avslut i smaken som är lång och behaglig.
De Buris Amarone Riserva 2009
De Buris är vinhuset Tommasis prestigevin och får mycket kärlek i allt från frukten i vingården till elegant vinmakning. Man kan likna en toppamarone med en Vintage Port. Aromerna är så intensiva och alkoholhalten hög så det är svårt att bara bälga i sig en flaska. Alkoholhalten är faktiskt så hög som 16 procent men det känns inte då de övriga komponenterna är så framträdande som fruktaromer och syran vilket ger vinet balans. Färgen är tät och mörk, det syns redan på färgen att vinet är intensivt smakfyllt. Avslutet är förvånansvärt balanserat och harmoniskt. Jag gillar detta vin skarpt. Ett ikoniskt vin för framtiden med en eftersmak så lång som ett amerikanskt godståg på Prärien.

Amaroneskolan Tommasi
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!