- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vinspråket – ett fikonspråk
Vinspråket – ett fikonspråk
Vinspråket – ett fikonspråk
Vi har tidigare skrivit om lagar och regler i vinbranschen. Hur tyder man egentligen en vinetikett? Svaren finns här. Men hur tyder man då en vinskribents språk? Vi slänger gärna med den ena floskeln efter den andra. Det är allt från löddriga hästar till långa svansar. Vad sjutton har det med vin att göra? Inte så mycket, fast det finns många ord och uttryck som kan vara viktiga att förstå i ett vinsammanhang.
Tanniner är ett sådant ord. Känslan av tanniner har säkert de flesta upplevt någon gång. Det kan översättas med ”strävhet” och är alltså det strama och torra som ett vin kan lämna efter sig. Tanninerna sitter främst i de blå druvornas skal. Ju tjockare skal, desto mer strävhet. Druvor med hög tanninnivå är t.ex nebbiolo, xinomavro, cabernet sauvignon, sagrantino och aglianico.
Längst ner har vi tips på ett grekiskt vin med rejäla tanniner! Mat med sälta och fett, slipar ner strävheten, så låt den inte avskräcka er.
Malolaktisk jäsning kanske inte låter så sexigt, men det är en viktig process inom vinmakningen. Malo kommer från grekiskans ”malus” vilket betyder dålig. Under den malolaktiska jäsningen omvandlar bakterier äppelsyran i vinet (den sk. dåliga syran) till mjölksyra. Resultatet blir ett snällare och rundare vin. Kan vara bra att kunna om man vill bli vinmakare t.ex. Eller bara förstå vad en vinskribent menar…
”Vinet har lagrats i 12 månader på en barrique”, står det på baksidan av ett vin. Vad är en barrique då? Det är ett ekfat (tunna), som rymmer 225 liter. Franska och amerikanska ekfat är det vanligaste. Nästa gång du provar ett vin, står det kanske ”10 månaders lagring på foudre” på bakside-etiketten. Det är också ekfat, fast enorma sådana. De kan rymma flera tusen liter vin. Något för den med en stor tomt kanske?
Fortsätter vi att titta på den där baksidan av vinflaskan, står det i de flesta fall att vinet innehåller sulfiter. Detta ska vi inte bli avskräckta av. Sulfiter och svavel är samma sak. Svavel har en konserverande effekt och har använts inom vinproduktion i tusentals år. Det ser alltså till att vinet håller, både för lagring och transport. En bag in box innehåller däremot högre halter svavel, då hållbarheten är kortare än på flaska.
Svavel kan vi skriva spaltmeter om, särskilt i dagens vinvärld då det finns viner med mer eller mindre halter av ämnet. Naturviner t.ex. Men det vi en annan gång.
Vill ni lära er mer om svavel, så föreslår jag att ni tar en titt på på Anders Öhmans trevliga blogg. Läs gärna denna intressanta artikel.
Låt oss återgå till den där långa svansen. För en djurvän, är det extra lätt att komma ihåg. Det syftar på vinets eftersmak. Stannar den kvar, eller försvinner frukten snabbt? Jag gillar långa svansar. Ett vin ska helst stanna kvar. Det ska svansa runt länge.
Syra då? Det om något låter livsfarligt! Inte alls. Syra i ett vin, känns på sidorna av tungans bakre del. På samma ställe som vi upplever syra i t.ex en citron. Syra gör ett friskt, fräscht och läskande. Vissa druvor har högre naturlig syra, som t.ex riesling och chardonnay.
Ett frisk tips från Tyskland på riesling, finner ni nedan.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*