- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Kalifornien och cabbarna
Kalifornien och cabbarna
Kalifornien och cabbarna
Det är något särskilt med den kalifornska livstilen. Kalifornien kommer alltid hamna i samma mening som sol, vin och vatten. Palmer och långa stränder avlöser varandra. Grönsaker och frukter frodas i den varma solen. Vindruvor inte minst. Speciellt av sorten som används till vinproduktion. Tack vare att landet är så vidsträckt, finns här en stor bredd på olika typer av klimatzoner. Det finns också många olika jordmåner. Alla dessa faktorer påverkar vinerna på ett positivt sätt och präglar både smaken och vinstilen.
Norra Kalifornien har överlag ett något svalare klimat, särskilt längs med kusten. Perfekt för druvor som chardonnay och pinot noir. I söder är det varmare och mer lämpat för soltörstande druvor som grenache, mourvedre och zinfandel. Med detta sagt (skrivet) ska det också tilläggas att det finns flertalet områden som är svala i söder och vice versa.
Cabernet sauvignon verkar däremot må som allra bäst i norra Kalifornien och de kända vinregionerna Napa och Sonoma. Om vi styr vår Cab norrut från San Fransisco, tar det cirka en timme att komma till södra Napa som ligger en liten bit österut. Sonoma som är granne med Napa, ligger västerut och har alltså en stor kustremsa, vars friska vindar kyler ner vingårdarna.
Kolla gärna in kartan på California Wines karta, för att kunna hänga med i alla vinsvängar.
http://www.discovercaliforniawines.com/discover-california/wine-map-winery-directory/
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Napa Valley är världskända för sina viner, framför allt på cabernet sauvignon. Här finns allt från lite enklare, publika viner till rena kultviner för flertalet tusenlappar.
I Napa ligger också några av världens bästa restauranger och hotell. Fokus är lyx, men som alltid med USA är kontrasterna tack och lov stora. Vill du ha en ordentlig hamburgare eller prova en amerikansk barbeque till vettiga priser; inga problem. Napa har allt och lite till.
Jag har smakat av några goda cabbar och tipsar också om maten du ska servera till. Amerikanskt och rejält så klart.
Dark Horse Cabernet Sauvignon 2014, nr 75149. 89 kr
Trevlig nyhet i beställningssortimentet som överraskar med sin fräscha frukt och pigga syra. Inget ektungt eller sötfruktigt här inte. Balanserat och friskt med cassis, plommon, juliga kryddor och som topping; chokladdragerade espressobönor. Vinet har fått lite extra skjuts och struktur tack vare några droppar petite sirah och petit verdot.
Till Dark Horse kör vi en hemgjord hamburgare, med mycket majo, knaprig bacon och cheddarost.
Louis M.Martini Cabernet Sauvignon 2013, nr 6533. 123 kr
Bra och balanserad cabernet, med fint litet bett och frisk mineralkänsla. Frukten består av cassis, lingon, tranbär och syrliga körsbär. Eftersmaken bjuder på livlig syra, kryddor och lite stänk av saltlakrits.
Maten: en stor skiva gott kött, gärna entrecote och som tillbehör; ugnsrostad sötpotatis och en grönsallad.
Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon 2013, nr 6705. 109 kr
God fruktbomb där vi hittar massvis med mörka frukter och bär som körsbär, plommon och svarta vinbär. Som topping; några kaffebönor och lite ceder. Ett värmande och mulligt vin som längtar efter möra revbensspjäll och en krämig coleslaw.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


