- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Bäst i test – vitt från Italien
Bäst i test – vitt från Italien
Bäst i test – vitt från Italien
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/03/dsc03853.jpg*section**row*Dagen till ära skiner solen. Perfekt tillfälle att prova vita och svala viner. I skrivande stund öser dock regnet ner och våren tog en tvärnit. Jaja, det hindrar oss inte från att njuta av viner med vårkänsla ändå. Våren kommer och går, men vinerna består. Särskilt våra tips nedan.
Alla tre viner ligger i fast sortiment och blev våra självklara favoriter när vi provade igenom en stor del av Systembolagets sortiment.
1. Mezzacorona Pinot Grigio 2013, nr 2412. 89 kr.
Runt och lite krämigt vin, med fin balans och inbjudande smaker av aningen rök, anis, fänkål, vit persika och mandel. Ett seriöst matvin till en bra peng. En av de trevligare vinerna på pinot grigio från Italien som vi har provat. Särskilt i denna prisnivå. Vi säger två saker: fynd och gott! Skåla in våren med detta vin och servera till en sparrisrisotto, fritto misto, en pizza bianco eller en pasta med svamp.
2. Casal di Sierra Classico Superiore Verdicchio 2015, nr 12419. 95 kr
En av Bolis riktiga klassiker, som numera är helt ekologisk. Druvan heter verdicchio och odlas enbart i regionen Marche, som ligger på Italiens östkust. Jag gillar verdicchio, för att den är direkt god men också lagringsduglig. Detta vin kan du utan problem glömma/gömma i två-fem år. Idag är den rund och samtidigt krispig med sina smaker av gråpäron, fänkål, grape, skalbeska och långa mineralitet. Ännu ett fint matvin från Italien, som blir utmärkt till pasta vongole, skaldjurspasta och grillad vit fisk.
3. Masi Masianco 2015, nr 2415. 99 kr
Friska och krispiga droppar från den välkända producenten Masi i Veneto. Firman gör huvudsakligen röda viner, på torkade druvor. Amarone alltså. Här har man tagit det ett steg till och använder sig av delvis torkade gröna druvor, vilket ger vinet ett fin koncentration och djupare smak. Den torkade druvan heter verduzzo och är en inhemsk förmåga. Masianco är dock helt knastertorr och består av 75% pinot grigio och 25% verduzzo. Smaken är ren, läskande och mycket frisk. Vi bjuds på lime, grape, citruszest, vita blommor, lite fläder och en fin skalbeska i eftersmaken. En given aperitif som även klarar lättare soppor på skaldjur, kallrökt lax och skagenröra.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Druvguide
Pinot Grigio – det italienska namnet för pinot gris, en av de vanligaste druvorna i Tyskland och Alsace. Gris är franska för ”rosa” och druvan kan faktiskt ge ett lätt rosa skimmer. Den passar även bra att göra söta viner på.
Verdicchio – hittar vi enbart i Marche, en vacker region på italiens östkust, som angränsar till Abruzzerna bland annat. Druvan har en pigg syra och runda, lite feta smaker av mandel, vita blommor, fikon och grape. Klarar att lagras.
Verduzzo – odlas främst i norra Italien, särskilt i Friuli-Venezia Giulia men även Venetien. Den görs i både torra och sent skördare varianter, som blir fina söta viner. Typiska smaker för verduzzo är honung och blommor.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


