- Hem /
- skribenter /
- Maja Berthas /
Restaurang Sarong – världsklass på Bali
Restaurang Sarong – världsklass på Bali

Restaurang Sarong – världsklass på Bali
Jag skrev ett inlägg för ungefär en vecka sedan om drinkarna på Restaurang Sarong på Bali. Extraordinära serveringar och mycket fint hantverk. I samma veva lovade jag också att återkomma om en matrecension och här kommer den.
Jag har läst någonstans att Restaurang Sarong ska vara en av Asiens toppkrogar. Ingen stjärna eller så, men dem har ett visst gastronomiskt rykte. Då själva restaurangen var fullbokad åkte vi dit på “drop-in” och fick således ett bord ute, under bar himmel. Detta är ju ett mindre bekymmer då vädret är hyggligt konstant och temperaturen är behagliga 30 grader dygnet runt.
Menyn är diger och består av förrätter, currys, tandoori, grillat och lite mer “standard varmrätter”. Lite svårt att välja vad som ska ätas, men efter lite velande fram och tillbaka levererade vi em beställning till den trevlige kyparen. Maten kommer efter hand, på olika tallrikar som ställs i mitten av bordet. Gästerna får sedan varsin mindre tallrik framför sig då man uppenbart räknar med att man delar lite på allt som ställs fram. Sympatiskt tycker jag. Servitören himlade lite med ögonen när vi radade upp vår beställning. “Lots of food” sa han och vi kunde inte annat att hålla med. Man vill ju smaka på så mycket som möjligt i ett sådant här läge.
Efter en liten elegant fördrink började rätterna rulla in.
Första rätten var halstrade pilgrimsmusslor med en chili- och limemarinerad sallad ovanpå samt små bitar av torkad fisk. En sanslös smakexplosion som eggade upp oss rejält! Andra rätten var lite av en signaturrätt. Pork Belly, krispigt stekt med en mustig sojabaserad sås med smak av mandarin. Detta var bland det godaste jag ätit på länge. På Bali har man ofta problem med rätt saltmängd. Ofta blir maten lite osalt, och om man inte ber om extra soja blir man (som saltoman) ibland lite uttråkad. Men inte här! Underbar balans mellan sälta, syra och en djupt fruktig sötma. Man fick dock hålla igen lite då vi beställt en hel del mer att äta. Jag beställde även in en vegetarisk rätt som bestod av grillad indisk färskost som var fylld med mangochutney och kryddad med masala. Riktigt spännande och fint presenterad på en liten planka.
Varmrätterna bestod av kokosnötsgrillad kyckling med sesamfrön, soja- och chilimarinad samt koriander. Magiskt gott! Sedan beställde vi även en kryddig lammkorma med massor av gul curry och kokt ris.
Dessutom kunde vi inte låta bli en liten “sideorder” på ångad kinesisk broccoli med rostad, flagad vitlök.
Vi kunde inte annat ån konstatera att detta förmodligen var den bästa asiatiska maten vi någonsin ätit. Perfekt helt enkelt. Visst spelar det också in att man fick sitta under stjärnorna, lyssna på syrsorna i vegetationen runt omkring och sippa på tvättäkta tysk Riesling, men vi var i det närmsta rörda till tårar.
(Ber återigen om ursäkt gör usel bildkvalitet.)


