- Hem /
- skribenter /
- Maja Berthas /
Naturens vilda skörd på Gunnebo
Naturens vilda skörd på Gunnebo
Naturens vilda skörd på Gunnebo
Igår hade jag den stora äran att följa med på en helt unik matupplevelse på Gunnebo Slott & Trädgårdar i Mölndal. Gunnebo är ett av Sveriges bäst bevarade 1700-tales slott och är idag också centrum för utvecklingen av säsongsbetonade ekologiska trädgårdar. Dessa odlingar utgör basen för Gunnebos restaurang som ligger i anslutning till slottet. Här arbetar man med naturens eget skafferi som bas i alla sina rätter och råvaror som kött, fisk och fågel kommer helt i andra hand.
Temat för dagen var att vi skulle utforska och skörda ur naturens vilda skafferi och med oss hade vi underbara Lisen Sundgren. Lisen är verksam på bland annat Rosendals Trädgård i Stockholm och är dessutom utbildad herbalist och homeopat. Så, vem kunde vara en bättre guide bland buskar, snår, ormbunkar, träd och växter?
Tanken med vår rundtur var först och främst att lära oss mer om vad som är ätligt i naturen och vilka örter, växter och blad som är i säsong. Sedan skulle vi dessutom ta med dessa tillbaka till Gunnebo där vi under ledning av köksmästaren Patrik skulle komponera en meny tillsammans av den skörd vi fått in. Gissa om kreativiteten flödade! Med bordet uppdukat av alla gröna blad och vin smaksatt med Myskmadra var inspirationen ett faktum. På menyn skulle vi bland annat ha följande rätter:
Surdegsfriterade ormbunkar
Lammlindad kärleksört
Råbiff med granskott och ängskrasse
Lättrökt torsk med ängskrassefärskost och harsyra
Smörstekt mjölkört
Nässelfyllda musslor
Lamm på bädd av kirskål och lindblad med almfrukt
Smörslungade maskrosor
Milkshake på rönnblad (vem trodde att rönnblad smakade bittermandel!)
Granskottstryffel med olivlja och havssalt
Matlagningen drog igång och det var längesedan jag hade så roligt i ett kök! Det hackades, stektes, kokades, mixades överallt och stämningen var fantastisk. Efter några timmars stökande fick vi äntligen sätta oss till bords. Jag trodde aldrig att jag skulle njuta så av vad jag tidigare sett som vanliga träd och ogräs! Menyn fick oss alla att baxna och magarna växte i takt med att rätterna slank ner. Mina favoriter blev musslorna, torsken, rönnsmilkshaken och maskrosorna. Nu blir det direkt hem och stoppa näsan i de orensade rabatterna för att se om det finns nåt gott att steka på!



