- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vita vinterviner
Vita vinterviner
Vita vinterviner
För många är hösten och vintern en tid då de röda vinerna regerar. Det finns dock många rätter som hör hösten till då vita viner passar bättre. Några sådana maträtter är fiskgrytor, ugnsbakad torsk och skaldjur. Vitt vin kan också passa till kött, t ex en smakrik lite krallig chardonnay och söndagsstek med sky och äppelmos eller fågel och ljusare kött. Allt handlar om vilka viner du väljer och framförallt hur du väljer att tillaga och krydda din mat samt vilka tillbehör du använder.
För vissa ger också vitt vin flash-backs till sommarens varma kvällar och heta dagar. Det är en smakprofil som fungerar lite som solen, som en d-vitamin injektion i ett fruset hjärta en mörk vinterkväll. Skål för sommarminnen när snön faller utomhus.
Vita vinterviner
Jag har valt tre viner som är förhållandevis smakrika men ändå fräscha. Fruktigheten passar klimatet, syran skär genom gräddiga såser och stensältan går fint med skaldjur. Det första kommer frånvinregionen Jura, en vinregion i östra Frankrike vid gränsen mot Schweiz. Här finns små vingårdar som gör personliga viner med mycket energi och smak. Vinproducenten Maison Rijckaert är ett bra exempel på det.
Côtes du Jura Chardonnay 2016, Jura Frankrike, 154:-, Nr 2327, Systembolaget
Det här ett generöst och lite fylligt vin med fin energi och härlig fräschör. I smaken finns höstäpplen och citrusfrukter. Syran ger en fin balans och i avslutet finns en fin örtighet kombinerat med stensälta och mandlar. Lite annorlunda och står upp mot såväl ljust kött, kyckling som fisk och skaldjur. Ett utmärkt vitt vintervin.
Rhonedalen är en lång fransk vinregion med stora skillnader. Där odlas mycket röda viner varva många är kända såsom vinerna från Châteauneuf-du-Pape och Hermitage. Det produceras också riktigt bra vita viner. Om du inte provat detta innan så är det en bra start och årgång 2017 är riktigt vass.
Mont-Redon 2017 Côtes du Rhône réserve blanc, Rhonedalen, Frankrike, 110:-, Nr 2813, systembolaget
Detta är ett fruktigt vin med massor av fräschör. I smaken finns gula stenfrukter och exotiska frukter. Det har en liten kropp och fyllighet och bredd. Framförallt har det riktigt fin balans och ligger kvar länge. I avslutet finns en snygg kryddighet som gör att det möter upp fint mot mat. Vinet passar till såväl rätter av fisk och skaldjur samt även kyckling. Det har också tillräckligt med umpf för att stå upp mot många kötträtter.
Det sista vinet kommer från Sydafrika och har funnits på bolagshyllan sedan förra året. När det här kom till Bolaget så hade vinet ett lite ungdomligt avtryck. Men med lite tid i flaskan så är smakerna mer balanserade och har ett riktigt snyggt uttryck.
57 on main white blend, Western cape, Sydafrika, 89:-, Nr 3315, Systembolaget
I smaken finns tydliga citrustoner med inslag av citron, lime och mandarin dessa smaker kantas med underliggande gula stenfrukter. Vinet har lite rondör och inslag av ekfat. Avslutet är långt och har fina bittra limeskalstoner. Det är ett fräscht, smakrikt och ett trevligt matvin som passar till kyckling, fisk och skaldjur.
Tre viner som fungera som både sällskapsviner eller till mat. Tre viner som minner om sommaren och tre viner som är utmärkta vita vinterviner.
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*


