- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
När bloggen blir ljudlig
När bloggen blir ljudlig

När bloggen blir ljudlig
Vad är en blogg? Det låter kanske enkelt – i Wikipedia kan man läsa följande definition:
En blogg (avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp.
Utifrån detta förstår man att bloggar kan vara många saker, till exempel ljudsändningar via webben. Jag satt med i matbloggsprisjuryn och var ansvarig för pod-priset vilket gav mig en chans att göra en djupdykning bland landets mat- och dryckespodar. Jag ska tillstå att jag trodde att det fanns fler, och känner du till andra får du gärna lämna en kommentar nedan, men alla håller mycket hög klass.

Matbloggspriset delades ut på mat- och vinmässan Mitt kök, i Stockholm den 7 november.
Har du missat pod-radio är detta inlägget för dig. Det finns flera riktigt bra podar som hållt igång ett tag och några nya på väg upp. När det kom till priset kom det att stå mellan tre podar med tydlig inriktning på mat. Alla tre är riktigt bra och lyssningsvärda:
In the kitchen Matpoden Picki-Matgeek
Men det finns också några som rör dryck: Malt och Miljö rör som ni kanske förstår öl och två, realtivt nystartatde vinpodar, som jag skulle vilja slå ett slag för:
Vinpratarna och Dela en flaska
Så varför inte hämta en flaska vin, sjunka ned i soffan och njuta av lite härligt vin- eller matprat.
Vinnare av podpriset 2013 blev Matpoden med följande motivering:
Ibland möts gammelmedia med nyare media, ibland återföds gamla koncept i nya format – poden är ett sådant grepp. Hos vinnaren för Bästa Podcast har två herrar i mer än 80 podar visat att man hittat en bra formula. En kombination av en rejäl dos personlighet, självinsikt, humor, knasighet blandat med stor kunskap. Något som går som en röd tråd genom poden är äkthet samt en uppenbar kärlek och nyfikenhet till mat, matlagning och råvaror. När detta kombineras med en bra blogg där det finns bra beskrivningar av innehållet i podarna samt bilder från inspelningarna, kapitulerar vi fullständigt. Ännu ett plus är att lyssnarna/följarna ges möjlighet att välja mellan flera nedladdningsformat vilket öppnar för större tillgänglighet.
Stort grattis Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt!
I varje avsnitt av Matpoden brukar man hissa något: Jag gör som dem och väljer att hissa poden!
Om övriga Matbloggsprisvinnare kan du läsa här!
Magnus Reuterdahl