- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Jacquesson cuvée no 738, 737 och 733 Dégorgement Tardif
Jacquesson cuvée no 738, 737 och 733 Dégorgement Tardif

Jacquesson cuvée no 738, 737 och 733 Dégorgement Tardif
För en tid sedan besökte Jean-Hervé Chiquet från champagnehuset Jacquesson Stockholm och visade upp några av sina viner. Jag har haft glädjen att få prova flera årgångar av Jacquessons champagne tidigare. Årgångsvinerna är vingårdsklassade och riktigt vassa men det är cuvéerna som jag druckit mest av. Att det är så beror kanske mest på allokeringen, det är inte så många flaskor som kommer Sverige till godo av årgångschampagnen. Sofia Ander kommer att återkomma till dessa under kommande vecka medan jag koncentrerar mig på 700-serien.
Champagne-cuvéer är i regel årgångslösa och syftar vanligen till att skapa ett vin som smakar likadant år från år. Så gjorde Jacquesson och så gjorde och gör de flesta i champagne, men Jacquesson förändrade detta. Jean-Hervé Chiquet började jobba med Jacquesson 1978, då drevs huset fortfarande av hans far. År 1986 anslöt brodern Laurent och 1988 tog bröderna över produktionen.

Det är någonstans här historien om 700-serien börjar även om det skulle ta drygt 10 år innan den såg dagens ljus. Under denna 10-års period jobbade man hårt med att successivt höja kvaliteten, genom inköp av vingårdar, hårdare selektering där bara de bästa druvorna behölls och man ökade andelen reservevin och mängden grand cru-druvor som används och man tog bort alla herbicider i vingårdarna.
Drygt 200 år efter det att Jacquesson grundades 1798 i Châlon-sur-Marne genomför man en av de största förändringarna i vinhusets historia och ersätter sin instegschampagne med en årgångsbaserad cuvée, som ändras varje år. En cuvée som strävar åt vara det bästa den kan vara, inte likadan som förra året.
Vill man verkligen ha samma sak varje år? Kanske, men om du kan få något som är bättre skulle du inte hellre ha det? 1998 arbetade bröderna med 1997 års vin för att få till cuvéen men den blev för bra, den skiljde sig från föregående år genom att var mycket bättre – detta ställde dem inför två frågor skulle man göra det sämre och skulle man kunna fortsätta att göra ett vin som var lika bra och liknade detta nästa år?
Efterhand bestämde man sig för att göra det bästa vinet snarare än en kopia på förra årets, efter att ha provat detta vin under olika årgångar var detta ett i mitt tycke ett klokt val. Som den görs idag får man riktigt mycket champagne för pengarna. Ändringen gjorde också att man var tvungen att förändra namnet på vinet, vilket faktiskt ger den en form av årgångsbeteckning. Cuvée 728 var den första, denna är baserad på årgång 2000 och sedan har det snurrat på. Nästkommande är 738 och den som för närvarande säljs är 737.
Cuvéen är en blandning på chardonnay, pinot noir och pinot meunier, mestadels från årets basvin men det ingår också en del réserve-vin. Vinet ligger på stora gamla ekfat, på jästfällningen och man gör batonnage (omröring) med jämna mellanrum, man tillsätter dosage men håller det lågt oftast omkring 2-5 gram och man filtrerar inte vinet. Druvorna kommer i först hand från de egna vingårdarna runt byn Dizy. Idag äger man 28 hektar och köper in druvor från omkring 8 hektar från samma område av vinbönder man arbetet med under en lång period. Går man tillbaka till 1998 ägde man 15 ha och köpte in från omkring 30 hektar. Genom att öka sitt eget ägande har man idag en bättre kvalitets- och selekteringskontroll.
En nyhet är att man kommer börja sälja äldre årgångar av 700-serien, detta för att det ska finnas fler viner att välja emellan. 733 från 2005 kommer att återintroduceras och säljas sida vid sida med 737 och framåt 738. Cuvée no 733 Dégorgement Tardif är dock inte den samma som cuvée no 733 (2005), denna degorgerades 2013 och har alltså legat nio år på jästfällning att jämföra med fyra år för den ursprungliga.
Cuvée no 738 är ännu i yngsta laget och fortfarande ganska knuten men här finns en snygg lite tuff syra och snygg mineralitet kombinerad med en fin brödighet och frukt. Ännu lite hård men kommer bli bra, gjord på förhållandevis mycket chardonnay.
Cuvée no 737 är riktigt trevlig. Här finns en tydlig mineralistisk ton med inslag av flinta kombinerat av citrus och stenfrukter och en lätt blommighet med hasselnöt och mandel i avslutet. Lång trevlig eftersmak, elegant, komplex och lättälskad. Finns också i magnumbutelj som går att privatimportera.
Cuvée no 733 Dégorgement Tardif – Här kommer lite mer mogna toner fram, en fin brödighet, röda äpplen och gula lite vaxiga äpplen kombinerat med nötter och frisk undervegetation. Lite höstnoter kombinerat med en frisk syra gör detta till ett komplext, vackert vin som är en ren njutning. Mycket bra!
Två av mina favoriter av 700-cuvéen är 734 och 736 så när de återintroduceras om ett par år kommer jag se till stå långt fram i kön – 733 D.T. är dock riktigt bra och finns på beställningssortimentet nu, rekommenderas varmt!
Sofia Ander återkommer om Jacquessons årgångschampagner från 2004.
Skål
Magnus Reuterdahl


