- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Vinets lagring och det perfekta formatet.
Vinets lagring och det perfekta formatet.
Vinets lagring och det perfekta formatet.
Det perfekta formatet på en flaska vin kan ju variera beroende på tillfälle, antal serverade viner till en middag och såklart antalet gäster.
Jag menar att ibland så är ju en magnumflaska faktiskt inte mer än bara “två flaskor”
Hur ofta räcker två flaskor vin till en middag om 4-6 personer?
Och hur lyxigt känns det inte att öppna en magnumbutelj!
Eller som jag har hört sägas, En magnum är perfekt för två, om bara en dricker.
Sen har vi även halvflaskan den perfekta storleken vid parmiddagar då man vill ta ett glas vitt och ett glas rött var till vardera rätt.
Under min frus graviditet var jag tex överlycklig att champagne finns på halvflaska, perfekt då man är själv att öppna en sådan flaska.
När jag träffar vinmakare så framhäver de ofta att magnumbutelj är den optimala storleken att lagra vin i.
Det är en större mängd dryck på mindre mängd syre i flaskan vilket ger en mindre påverkan på vinet. Och således en bättre kvalitet efter lagring.
Motsvarande är det också så att vinet mognar fortare i en halvflaska då du har mindre vin på ytan syre.
Vilka viner kan man lagra?
Ofta säger man att ett vin vinner på lagring.
Men kan man lagra alla viner, nja inte riktigt. Unga friska viner som är av lite enklare modell tappar istället sin fräschhet med lagring.
Hur ska man veta, oftast är lite dyrare viner mer skapta för lagring, men även vissa druvor och vindistrikt kan vara mer lämpade än andra för lagring.
Säkrast är att fråga någon som vet, tex personalen på Systembolaget.
Hur lagrar man då ett vin?
Om man har en jordkällare eller ett vinlagringsskåp, då har man de perfekta förutsättningarna.
Vanligtvis så har man kanske ett skafferi eller en sval garderob att förvara vinerna i.
Viktigaste parametrarna är
Svalt och konstant, dvs runt 12 grader med en inte för stor temperaturvariation på ett år sett.
Mörkt då solljus förstör tanninerna
Helt stilla då vibrationer gör även det att tanninerna bryts ned
Samt liggande så inte korken torkar.
Om ni nu blir sugna på att lagra vin så köp gärna en låda av samma vin så du kan följa utvecklingen. Annars kan man ju idag följa andra vinintresserades skrivande på nätet och hoppas på att de matchar dig I smaken.
Lycka till!
Lagring i Champagne, Fotograf Raphael Cameron

