- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Recept och vintips till kokbokshyllan
Recept och vintips till kokbokshyllan
Recept och vintips till kokbokshyllan
Jag blev som flera andra av mina kollegor i branschen tillfrågade av de som ligger bakom appen Kokbokshyllan om jag inte ville tolka ett av deras recept.
Sagt och gjort så hoppade jag på utmaningen, men sedan så tänkte jag till igen och insåg att det är bättre att mina kollegor inom mat istället tolkar rätten och jag tipsar om drycken.
Så jag och Karoline Nordefors gick ihop och gjorde detta tillsammans istället, två är ju bättre än en:)
Vi har valt att tolka Stefan Karlsson´s recept av Sotad oxfilé med råmarinerade rödbetor, fetaost och kapris.
Karoline har lagat upp (receptet nedan men även på Karolines blogg)
Sockersaltad sotad lax med sojamajonnäs, cruditéer och pepparrot 4 port
Till denna något asiatiska rätt har jag valt ut två viner som fyller samma syfte men i två olika prisklasser:
Pierre Sparr Pinot Gris Réserve
SB# 2190, Pris 129:-
Ett härligt vin med florala inslag där jag hittar toner av tropisk vit frukt, vinterpäron, honung samt kryddiighet och balanserad citrus i avslutet.
Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Spätlese
SB# 90215, Pris 269:-
En klassisk kvalitets-vinproducent halvtorrt vin med härlig frukt där jag hittar toner av gröna vinteräpplen, gråpäron, tydlig citrus åt det gröna hållet och härligt integrerade mineraltoner.
Sockersaltad sotad lax med sojamajonnäs, cruditéer och pepparrot 4 port
400 g Salmalax
2 tsk socker
1 tsk salt
Sojamajonnäs:
2 äggulor
2 tsk vinäger
2 tsk senap
4 msk japansk soja
4 dl matolja
svartpeppar
Grönsaker:
4 rädisor, hyvlade på mandolin
1 kålrabbi, delad och hyvlad på mandolin
2 minifänkål, hyvlade på mandolin
4 sockerärtor, tunt skurna på snedden
1 polkabeta, skalad och tunt hyvlad på mandolin
Garnityr:
Fryst pepparrot, fint riven
Metod
Lax: Klappa in laxen med socker och salt. Flamma fisken med en brännare runt om tills den får lätt färg, låt svalna. Skär fisken i 2 cm skivor (lättare att få fina skivor om man lindar fisken i plastfolie och skär igenom den).
Majonnäs: Slå samman alla ingredienser utom olja. Droppa försiktigt i oljan och smaksätt med svartpeppar. Fyll upp en spritspåse med majonnäsen.
Grönsaker: Lägg grönsakerna i isvatten ca 10 minuter, låt rinna av på papper.
Montering:
Lägg grönsaker i en ring runt tallriken. Fördela skivor av lax och spritsa sojamajonnäs mellan fisken och grönsakerna. Riv pepparroten fint över tallriken direkt före servering.

