- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Nobelmenyn, jag har intervjuat kocken
Nobelmenyn, jag har intervjuat kocken
Nobelmenyn, jag har intervjuat kocken

Nu är det officiellt att kocken Andreas Hedlund har fått hedersuppdraget att ta fram och skriva årets Nobelmeny. Andreas arbetar idag som kock och gastronomisk ansvarig på den nyöppnade restaurangen Stadshuskällaren. Han blev utsedd till Årets kock 2002 och har tidigare erfarenheter från bland annat Pontus Group och Villa Källhagen.
Jag fick chans att ställa några frågor till Andreas:
Berätta lite mer om dig, din bakgrund och visioner för framtiden.
Jag är 40 år, jobbat i kök sedan -89, är från Uppsala. 5 år på Oaxen och 6 år inom Pontus Group bl.a. innan Stadshuset.
Berätta lite om planeringen inför middagen, hur mycket personal, när börjar ni förbereda råvaror, vilka mängder mm.
Planering börjar på våren, vi kommer vara ca 35 kockar och sätter igång 3 dagar innan middagen med förberedelser.
Hur känner du inför utmaningen att sätta Nobel menyn, jag menar du kommer ju ha världens blickar på dig?
Tror att det gäller att efter de förutsättningar som finns försöka laga mat som man själv gillar, både att äta och att servera.
Kan du redan nu avslöja något om menyn?
Jag tycker det är kul att menyn är en överraskning, lite julafton över det.
Råvaror, lokalproducerat, tema osv?
Ja, lite av det kommer med.
När kan vanliga människor prova på menyn?
Vi serverar den från och med den 11 december i Stadshuskällaren.
Vet du något om vilka viner som ska serveras?
Ja.
Slutligen stort lycka till.
Det behövs!