- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Naturviner – bra eller dåligt?
Naturviner – bra eller dåligt?
Naturviner – bra eller dåligt?
Min bekantskap med naturviner har inte alltid varit av den sämre sorten. Men jag hävdar ändå att när inte ens vinmakarna kan vara säkra på om det blir vin eller vinäger vid varje batch, hur kan man då säga att naturvin är framtidens melodi.
Jag är helt med på ekologiskt tänkande tom biodynamiskt som inte är något annat än gamla bondekalendern egentligen.
Exempel på helt fantastiska biodynamiska viner är Domaine Weinbach från Alsace som helt klart är en favorit. Men att gå så lång som att inte alls styra eller konrollera processen, då blir jag skeptisk.
Hur ska man kunna från år till år hålla en jämn kvalitet, och hur kan man garantera att vinet uppvsiar sig från en positiv sida efter ogynnsamma transporter och oftast tveksam förvaring?
De naturviner jag har provat har uppvisat buteljvariation, spretighet, osammansatta och helt enkelt tråkigt opersonliga. Givetvis har jag emmellanåt sprungit på helt okej och även riktigt bra naturviner men att chansa vid ett inköp håller jag mig ifrån.
Nyligen på ett besök på Malmörestaurangen Bastard upplevde jag just ett väldigt negativt inslag av naturviner i sin värsta form. Här har man satt en stolthet i att bara servera naturviner, varför väljer man att begränsa sig och sina gästers val så hårt undrar jag. Dels är det i snitt dyrare produktion så produkten blir onödigt dyr, speciellt med tanke på vilket låg kvalitet de uppvisar. Vi hade en trots tre tappra försök av olika viner en inte helt behaglig vinupplevelse som gjorde att restaurangupplevelsen drogs ner.
En av de stora fördelarna med naturvin är som min vän och kollega Sanna Blomquist som är astmatiker skriver om här.
Trots allt detta så planerar systembolaget att göra en stor lansering av naturviner 1 april.
Köp gärna några och rätta mig om jag har fel!?
Fotograf: Raphael Cameron

