- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Menu Signature på Silja Line – Östersjöns bästa restaurangupplevelse
Menu Signature på Silja Line – Östersjöns bästa restaurangupplevelse

Menu Signature på Silja Line – Östersjöns bästa restaurangupplevelse
Menu Signature heter den utan tvekan bästa avsmakningsmenyn jag har avnjutit på östersjön.
Vi befinner oss ombord på Silja Line´s fartyg Serenade, detta i vår artikelserie om hur konsumenterna ändrar sitt beteende gällande resa, upplevelser och inköp av vin.
Och detta fartyg imponerar stort både vad gäller restaurangupplevelse och shoppingutbud.
Vi har tidigare besökt både Stena line och Viking line´s fartyg.
Läs våra andra artiklar här:
-Viking Line kryssning för vin-nörden
-Stena Line vägen till mat och dryckes upplevelsen
-Polen det prisvärda alternativet
-Grace tar Viking Line in i framtiden
Menu Signature – By Bonterra
Man tar in olika teman i menyn och denna gången är det den Amerikanska ekologiska vinproducenten Bonterra Vineyards som står som genomgående vinmatchning i menyn.
Salmon & Wasabi – Jekel Riesling
Marinerad lax, soya & wasabimajonnäs, ruccolavinegrette, rostade sesamfrön samt en sallad på rädisa och gurka
Iberico & Truffle – Jekel Pinot Noir
Iberico-griskindsravioli, shitakesvamp, madeirasås samt färsk tryffel
Pumpkin & Chili – Jekel Pinot Noir
Cappuccino på pumpa, chili samt rostade cashewnötter
Halibut & Scallops – Bonterra Organic Chardonnay
Grillad hälleflundra, pilgrimsmusslor, stjärnanissås samt vitlöks & mandelpotatiskräm
Veal & Cabbage – Bonterra Bio The Butler Rhone blend
Kalvfilé, rilette på oxsvans, rödvin & lakritsrotsås samt en varm kummin & kålsallad
Goat Cheese & Beets – Bonterra Organic Zinfandel
Getost och rödbetskompott
White Chocolate & Blueberries – Bonterra Organic Muscat
Vit choklad mousse, fikon & vaniljskaka samt blåbärssås
Jag placeras i en så kallad Commodorehytt som ska vara helt nyrenoverad. Och hytten är mycket trevlig och rymlig, det enda som inte känns så lyxigt är balkongen som man inte riktigt lyckats få till.
Men med en dubbelsäng, tilltagen yta och en liten sittdel med soffa och fåtöljer så känns det ändå lyxigt och det enda sättet att resa för livsnjutaren.
Silja Line skriver såhär:
Alla Commodore hytter och Commodore Lounge har genomgått en ordentlig uppfräschning. Alla textilier, mattor och det mesta av inredningen har bytts ut. Färgskalan och materialen är framtagna och skapade efter två teman: “Skärgården & Havet” och “Strand & Harmoni”.
Silja Serenade var det första fartyget att bygga en stor shoppinggata mitt i båten och detta koncept har kopierats runt om i världen av andra aktörer. Det känns väldigt trevlig att gå på promenaden och kika på de olika restaurangerna och butikerna.
Det finns olika butikskoncept ombord som är tänkt att passa alla
-Taxfree Superstore är den klassiska shoppen som här har byggts om till 1115 kvm yta med all tänkbar shopping.
-Luxury är en shop mer med kända märken av klockor, väskor och solglasögon.
-Fashion är som det låter lite mer riktade designaccessoarer.
-Kids and Toys är också som det låter en leksaksaffär som även har lite barnkläder.
-Gifts and electronics har olika teknikprylar.
-Bon Vivant detta är finrestaurangen och vinbaren/vinshop, den man absolut inte får missa.
Det är i Bon Vivants restaurang du äter den makalösa avsmakningsmenyn men även gör all vinshopping du behöver. Här har man byggt upp en vinkällarbutik som slår det mesta jag träffat på både vad gäller kunskap, utbud men framförallt prisnivån.
Vi köpte med oss 15 lådor vin härifrån, det säger det mesta:)
Här i vinbaren är det för livsnjutaren det självklara vattenhålet att hänga i. Vi står nästan hela resan och samtalar med sommeliererna i baren och provar lite olika drycker.
Vad gäller övrigt utbud på båten så är det precis vad man kan förvänta sig med dansgolv, karaoke, barer och bufférestaurang.
Man har byggt om spa-avdelningen får vi veta men den har mer att önska, här ligger man ljusår efter både Stena Line och Viking Line. Personalen är trevlig men ljudnivån är för hög (trots att vi är de enda två gästerna när vi är där) att man har valt att inte nyttja det nybyggda Bose-ljudsystemet.
Personalen hör knappt när man beställer en öl och detta vid bardisken. Det som låter är alla bubbelpooler och ett vattenfall som skvalar och man har helt missat att bygga bort ljudet när man renoverade.
Man har också satsat på ett nytt Italienskt restaurangkoncept som heter Tavoláta, men jag kan inte annat än att rekommendera alla som åker att äta på Bon Vivant.
Även om du åker två kvällar så ta avsmakningsmenyn på utresan och plocka favoriterna på hemresan, du blir inte besviken.
Det som var trevligt på denna resa som varade i 36 tim var att gå av i och göra Helsingfors, nu hade vi 30 grader varmt och klarblå himmel när vi reste så det var väldigt trevlig att äta lunch i stan och promenera runt en stund.
Vi hade också chans att se bryggan och hälsa på kaptenen på denna resa och det förvånar varje gång hur mäktiga dessa fartyg är.
Som en hel liten egen stad som flyter runt på havet, och att man kan med millimeterprecision styra fartygen genom skärgård och in till kaj det imponerar.
// Vid pennan Fredrik Schelin och bakom kameran Raphael Cameron
