- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Läsarfråga: Hur blir man sommelier?
Läsarfråga: Hur blir man sommelier?
Läsarfråga: Hur blir man sommelier?
Jag fick en fråga av John som jag tycker är mycket viktig, så jag ska försöka svara på den så gott det går.
Hej Fredrik,
Mitt namn är John Valin och jag skriver till dig med önskan att få svar på några frågor och funderingar som jag har kring yrket sommelier.
Jag är nämligen 22 år gammal och har sedan ett par år tillbaka haft ett väldigt starkt intresse för framförallt vin, men även andra drycker såsom whisky, rom och öl.
Det var först när jag kom tillbaka från Italien för drygt en vecka sedan, efter jag fått möjlighet att besöka vinproducenter och prova en mängd olika viner, som det verkligen stod klart för mig att jag vill jobba med detta.
Jag har förstått att det finns en rad olika vägar man kan gå för att bli sommelier, men det jag hemskt gärna skulle vilja veta är vad du rekommenderar och vilka tips du kan ge till någon som jag.
Till sist vill jag tacka så mycket för din tid och jag ser fram emot svar.
Med vänliga hälsningar,
John
Hej John, tack för din frågeställning.
Jag tycker att du berör ett ämne som behöver diskuteras lite mer, ända sedan högskolorna för ett par år sedan fick möjlighet att erbjuda sommelierutbildning med studiemedelsberättigande har det dykt upp den ena efter den andra utbildningen.
Men det finns ingen standard utan vissa är mer rena dryckesutbildningar medan andra är mer restaurangorienterade.
En nära vän har studerat på Grythyttan men nu hoppat av då han tyckte det var för mycket restaurang vilket inte intresserar honom, medan en annan vän som bara ville utbilda sig till sommelier för eget intresse gick deras utbildning på distans och var mycket nöjd.
Restaurangakademin är en annan aktör som är belägen i Stockholm, här kan man gå en internationell yh-utbildning som sommelier denna är studimedelsberättigad.
Man har även en sommelier utbildning för den som jobbar då finns den i steg 1 och 2.
Här har man nog också de mest namnkunniga studieledarna i branschen samlade under ett tak.
Gustibus är en aktör i Malmö som har en ren dryckesutbildning som jag har hört mycket gott om. Speciellt från de som inte har tänkt sig restaurang som bas.
Vinkällan som finns i flera städer som Stockholm, Göteborg, Linköping, Sälen och på Öland, har valt att lägga sin utbildning på ett år i två terminer, detta kräver lite mer studerande än bara på fritiden.
Akademi Båstad är en sommelierutbildning på distans som även den baserar sig på YH (yrkeshögskola) och är således studiemedelsberättigad.
Vad du än väljer så har du en fantastisk värld av nya upplevelser framför dig, jag skulle nog personligen välja en utbildning på distans eller en som erbjuder mycket praktisk erfarenhet. det är trots allt att prova, prova och åter prova som gäller, varvat med egna studier och såklart det bästa, besök hos vinmakare som kommer ge dig den största förståelsen för dryckens värld.
Lycka till i dina val för framtiden och har du några frågor som dyker upp under vägen tveka inte att höra av dig.
//Fredrik
WIKIPEDIA
Sommelier [sɔmɛljˈeːr] (femininform: sommelière) är beteckning för en servitör med ansvar för vin, det som förr kunde kallas vinkypare. Ordet sommelier är ett lån från franska språket. Utbildade sommelierer arbetar, förutom på restauranger, även med inköp och marknadsföring av viner.
Internationellt är sommeliererna organiserade i Association de la Sommellerie Internationale, ASI. Organisation anordnar världsmästerskap i sommelierie, vilket är en prestigefylld tävling som år 2007 vanns av svensken Andreas Larsson. I Sverige är yrkeskåren organiserad i Svenska Sommelierföreningen.


