- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredagsmys med vintips
Fredagsmys med vintips
Fredagsmys med vintips


Denna veckan så bjuder alltommat.se på en krämig curry och apelsinkyckling till huvudrätt och en härlig pannkakstårta med lemoncurd-grädde till dessert.
Till Kycklingen har jag valt ut ett vin som klarar av både kryddan i curryn men även fruktigheten och sötman i apelsinen.
Catena Chardonnay
SB# 6612, Pris 119:-
Ett torrt vin med fruktiga inslag, jag hittar toner a ananas, vit tropisk frukt, grapefrukt samt smörighet i avslutet.
Till den härliga pannkakstårtan har jag valt ut ett sauternes-vin
Château Fontebride
SB# 4113, Pris 145:- (375ml)
Ett härligt vin med inslag av aprikos, torkade tropiska frukter, honung samt zest.
Trevlig fredag, Fredrik

Krämig curry- och apelsinkyckling
Kycklingen marineras ca 1 timme eller mer för extra smak.
| 1 | hel kyckling (ca 1,2 kilo) |
|---|---|
| 1 msk | korianderfrön |
| 1 msk | fänkålsfrön |
| 1 msk | curry |
| 1 tsk | gurkmeja |
| 1/2 tsk | chiliflakes |
| 1 1/2 dl | drickfärdig apelsinjuice, gärna färskpressad |
| 1 | vitlöksklyfta |
| 1 msk | flytande honung |
| 1 msk | olivolja |
| 1 tsk | salt |
| 1 krm | nymald svartpeppar |
| 1 dl | matyoghurt |
Quinoasallad
| 1 dl | sötmandlar |
|---|---|
| 2 dl | röd quinoa |
| 4 dl | vatten |
| 1 msk | lantbuljong eller 1 grönsaksbuljongtärning |
| 1/2 | granatäpple |
| 1 | stor fänkålsstånd (250 g) |
| 1/2 msk | olivolja |
| 1 msk | flytande honung |
| 1/2 dl | vit balsamvinäger |
| 1/2 tsk + 2 krm | salt |
| 1 krm + 1 krm | nymald svartpeppar |
| 3 msk | pressad citron |
| 1 dl | hackad bladpersilja |
| 1 | påse röda mangoldskott (70 g) |
1. Stöt korianderfrön och fänkålsfrön i en mortel. Blanda med resterande kryddor, apelsinjuice, riven vitlök, honung, olivolja, salt och peppar. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och massera in kryddblandningen. Marinera i kylen ca 1 timme. Vänd runt då och då.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Klipp upp hela ryggen på kycklingen och klipp bort ryggbenet. Fläk ut kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och häll över marinaden. Stek mitt i ugnen till 70 grader innertemperatur,
ca 45 min. Ös 2–3 gånger under tiden med skyn.
3. Ta upp kycklingen och skär den i bitar. Lägg upp på ett fat. Vispa ihop stekskyn med yoghurt.
4. Sallad: Skålla och skala mandeln. Skölj quinoan noga i ljummet vatten. Koka quinoan i vatten och buljong.
5. Pilla ut granatäppelkärnorna. Rosta mandlarna i torr, het stekpanna. Låt svalna och grovhacka dem sedan. Ansa och strimla fänkålen.
6. Fräs fänkålen i olja i en stekpanna ca 2 min. Tillsätt honung, vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt vätskan koka in. Dra av från plattan och låt svalna.
7. Blanda quinoa, granatäpple, fänkål, citronsaft och persilja. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Vänd ner mangoldskott och toppa med mandlarna. Servera salladen till kyckling och sky.
Tips: Bryt granatäpplet i bitar och pilla ut kärnorna i en bunke med kallt vatten. Skalet flyter och är lätt att plocka upp, häll sedan bort vattnet.

Pannkakstårta med lemon curd-grädde
Med pannkakstårta blir det kalas, oavsett om man serverar den som dessert eller som tårta till kaffet.
| 2 1/2 dl | siktat dinkel- eller vetemjöl |
|---|---|
| 1/2 tsk | salt |
| 6 dl | mjölk |
| 3 | ägg |
| 50 g | smör |
Fyllning
| 3 | kiwifrukter |
|---|---|
| 2 dl | hallonsylt |
Lemon curd-grädde
| 3 dl | vispgrädde |
|---|---|
| 2 dl | lemon curd |
Garnering
| 1 | kiwi |
|---|---|
| 150 g | hallon |
1. Blanda mjöl och salt i en skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken och sist äggen.
2. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det i smeten. Då behövs inget extra smör vid gräddningen.
3. Grädda tunna pannkakor i stekpannan, ca 3/4 dl smet per pannkaka, 1 1/2 min på varje sida, strax över medelvärme. Låt pannkakorna kallna.
4. Skala och mosa kiwin grovt med en gaffel. Varva pannkakor med kiwi och hallonsylt.
5. Vispa grädden lätt. Tillsätt lemon curd och vispa till ett fast skum. Bred hälften av detta på tårtan och servera resten till.
6. Skala och skär kiwin i klyftor. Garnera tårtan med kiwi och hallon och servera den med den sparade gräddblandningen.