- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredagsmys med recept och champagne
Fredagsmys med recept och champagne
Fredagsmys med recept och champagne

Denna vecka bjuder Allt Om Mat´s redaktion valt ut recept på en härlig musselsoppa med inslag av fänkål följt av flera fantastiska morotskakor.
Jag har valt ut en morotskaka där man ersatt morötterna med palsternacka, det tycker jag verkar spännande.
Givetvis har jag valt ut viner till detta, och eftersom jag precis varit i champagne blev jag inspirerad att sätta just champagne till dessa rätter.
Till musslorna har jag valt ut en av mina nya favoriter från området, Vintage 2004 uppvisar en otrolig kvalité och bör serveras i ett lite störe vinglas än det vanliga champagneglaset.
Moët & Chandon Brut VT 2004
SB# 7545, Pris 459:-
En härlig balans mellan druvblenden med inslag av brödihet, äpplen, nötighet samt grapefrukt i avslutet.
Till kakan har jag valt ut ett av svenskarnas genom tiderna mest druckna champagne “Gula Änkan” den har varit så populär i så många år kanske mest pga just sin balanserade sötma. Vilket perfekt alternativ till kakan och den finns på halvflaska.
Veuve Clicquot “Gula Änkan”
SB# 7421, Pris 208:-(375ml)
En härligt balanserad rund champagne med inslag av röd äppelmust, mineralitet och integrerad sötma.
Trevlig helg
//Fredrik Schelin

Musslor med fänkål
Se till att köpa ett riktigt gott bröd som du kan suga upp den varma goda buljongen med.
1. Borsta musslorna rena under kallt vatten och dra bort skägget. Kontrollera att alla musslor lever genom att knacka dem i bänken. Kasta de som inte sluter sig.
2. Skala morötter, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär morötterna i tändsticksstora strimlor. Skär lök, vitlök och fänkål i tunna skivor. Fräs allt i olja med paprikapulver.
3. Häll på vin och grädde. Tillsätt salt och koka upp. Lägg i musslor, blanda om och lägg på ett lock. Låt koka ca 8 min. Skaka om kastrullen någon gång under koktiden. Släng bort de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt persilja.
4. Ös upp musslor och buljong i varma tallrikar. Servera bröd till
| 2 | nät blåmusslor (à 1 kilo) |
|---|---|
| 1 | morot |
| 3 | schalottenlökar |
| 3 | vitlöksklyftor |
| 1 | fänkålsstånd |
| 1 msk | olivolja |
| 2 krm | rökt paprikapulver |
| 2 dl | torrt vitt vin |
| 2 dl | vispgrädde |
| 2 krm | salt |
| 2 msk | slätbladig persilja |
Tillbehör
| surdegsbröd
|
|---|

Palsternackskaka med hasselnötter
Morotskaka tycker ingen är konstigt längre, vi är många som är förtjusta i den saftiga och söta kakan. Att blanda riven palsternacka i kakan är inte konstigare.
| 3 st | större palsternackor |
|---|---|
| 100 g | hasselnötter |
| 2 st | ägg |
| 2 dl | råsocker |
| 2 dl | solrosolja |
| 2 dl | vetemjöl |
| 1 tsk | vaniljsocker |
| 0,5 tsk | bikarbonat |
| 1 tsk | bakpulver |
| 1 tsk | kanel |
Topping:
| 125 g | rumsvarm philadelphiaost |
|---|---|
| 75 g | rumsvarmt smör |
| 1 dl | siktat florsocker |
| 1 st | citron, rivet skal från |
1 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Skala palsternackorna och riv dem på rivjärnets fina sida. Finhacka nötterna.
2 Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner oljan.
3 Blanda mjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och kanel och vispa ner i äggsmeten. Blanda i palsternacka och nötter och rör till en jämn smet.
4 Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdiggräddad. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.
5 Rör samman ingredienserna till toppningen och bred den över kakan.
