- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredags-receptet med vintips Kalv Entrécôte serveras med tryffelsky samt potatisgratäng
Fredags-receptet med vintips Kalv Entrécôte serveras med tryffelsky samt potatisgratäng
Fredags-receptet med vintips Kalv Entrécôte serveras med tryffelsky samt potatisgratäng
Denna veckan har jag fått välja mitt eget recept, och såhär i grilltider bjuder jag på en riktig kötträtt.
Kalv Entrécôte serveras med tryffelsky samt potatisgratäng
2 kg potatis, mjölig
5 dl röd mjölk
5 dl vispgrädde
1 st lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk salt
50 g smör
Värm ugnen till 240 grader.
Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor.
Lägg dem i en stor kastrull och koka upp under omrörning med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
Låt sjuda så potatisen blir nästan mjuk.Smöra en form och häll ner potatiskoket i den.
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg.
Låt den vila lite innan servering
Tryffelsky
1dl tryffeljuice
(finner du I välsorterade butiker/hallar)
1 dl portvin
eller motsvarande
1 dl torrt vitt vin
30 g hackad tryffel
(finner du I välsorterade butiker/hallar)
Koka upp tryffeljuicen med vinet, tillsätt tryffeln och reducera ner tills endast 25% återstår. Smaka av med salt och färskmalen vitpeppar.
Kalv Rack, entrecote eller valfri bit som finns tillgänglig. Välj helst en som har lite fett I sig då det förbättrar resultatet.
180-200 g/person
Gnid in svartpeppar och olivolja I köttet och låt ligga I en plastpåse tills köttet är rumstempererat innan du steker/griller det. Då slipper du fenomenet med att all köttsaft rinner ur och köttet blir torrt och tråkigt.
Stek/grilla på hög värme 2-3 min på vardera sida beroende på tjocklek, känn på köttet du vill behålla spänsten och ha en rosa mittdel.
Låt köttet vila på en tallrik någon minut innan servering.
Servera gärna med en grönsallad eller tomat och löksallad, alternativt lite färsk sparris.
Till denna något mastiga rätt så behöver vi ett vin med mycket kropp som står upp mot de kraftiga smakerna i både gratängen men även i tryffeln.
Här har jag valt ut en personlig favorit här ifrån Priorat i Spanien.
GR-174
SB# 2770, Pris: 129:-
Spanien, Priorat
Druvor: 35% garnatxa, 35% cabernet sauvignon och 30% carinyena.
Ett fruktgeneröst vin med nyanserad kryddighet och inslag av fat, tanninerna är tilltalande och jag hittar toner av kako, örtighet, röda bär och plommon samt I avslutet vanilj och integrerat fat.



