- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Fredag tillsammans med inkokt lax och rosé
Fredag tillsammans med inkokt lax och rosé
Fredag tillsammans med inkokt lax och rosé
Om du ännu inte har haft rosé premiär är det verkligen dags nu, jag har själv sippat på rosé ett tag nu, om jag ska vara ärlig så sippar jag gärna på några olika roséer året om faktiskt.
Men vintertid blir det mest champagnerosé som jag tycker håller en extremt hög kvalitet i allmänhet.
Anette har denna veckan valt ett recept på inkokt lax som är en riktigt härlig sommarrätt och då passar ju en rosé alldeles utmärkt till.
Viktigt när man väljer rosé är att kika på färgen, för redan där avgörs mycket om smaken.
Ju mörkare och djupare färg desto mer röd frukt och bärighet med stramare tannininslag finner man.
Givetvis kan man inte avgöra smaken helt på färgen men du har en liten ledtråd i alla fall, sedan har rosémarknaden i år mognat ytterliggare lite grann.
Vi ser fler eleganta roséer och trenden med söta roséer avtar ännu mer vilket jag välkomnar.
Här är några av mina tips på roséviner som passar både att sippa på hela sommaren men även till denna härliga rätt.
M de Minuty Rosé
SB# 2590, Pris 99:-
Ett friskt vin med inslag av röda bär och örter. Vinet är riktigt elegant och torrt med grapefrukt i avslutet.
Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt
SB# 90112, Pris 119:-
Fruktigt vin med bäriga inslag, och härlig balans. Detta är ett av mina favoritroséviner, lång härlig smak med örter, smörighet och mogna körsbär. I avslutet fruktig blodgrape som avrundar härligt och gör det till ett perfekt matvin.
White Rosé
Den beställer du på systembolaget via privatimport importör Ofwerman Imports
Pris: 1164 SEK för 6 flaskor.
Vinet är nästan perfekt laxrosa I en mycket ljus ton.
Här finner jag toner av tropisk frukt med mogna persikor blandat med smultron och en balanserad citruston. I den långa eftersmaken som är helt torr dyker det även upp aningens rabarberton som avrundar vinet behagligt.
Anette beskriver sin rätt såhär:
Det jag minns bäst av mina födelsedagar som liten är att jag nästan alltid valde inkokt lax, färsk potatis och hollandaisesås till middag. Jag är ett lyckligt sommarbarn men när jag var liten var det sällan någon hemma pga semestertider så därför blev det oftast bara middag med familjen inte något barnkalas. Det har jag tagit igen nu i vuxen ålder, jag har alltid kalas på min födelsedag. Ibland är det bara tårta och kaffe, ibland grillar vi, men ganska oftast blir det min födelsedagsrätt inkokt lax.
Vi välkomnar även Anette som ny skribent på DinVinGuide där man kan följa Anette´s väg till att bli sommelier. Hon lovar även att dela med sig av ett dessert-recept varje vecka… MUMS!
Trevlig helg önskar Fredrik & Anette
