- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
“En magnum är perfekt för två, om bara en dricker.”
“En magnum är perfekt för två, om bara en dricker.”
“En magnum är perfekt för två, om bara en dricker.”
Det perfekta formatet på en flaska vin kan ju variera beroende på tillfälle, antal serverade viner till en middag och så klart antalet gäster.
Jag menar att ibland är ju en magnumflaska faktiskt inte mer än bara ”två flaskor”. Hur ofta räcker två flaskor vin till en middag om 4–6 personer? Och hur lyxigt känns det inte att öppna en magnumbutelj!
Eller som jag har hört sägas: “En magnum är perfekt för två, om bara en dricker.”
Sen har vi även halvflaskan, den perfekta storleken vid parmid- dagar då man vill ta ett glas vitt och ett glas rött till olika rätter.
Under min frus graviditet var jag överlycklig att champagne finns på halvflaska, perfekt då man kan njuta en sådan flaska själv.
När jag träffar vinmakare framhäver de ofta att magnumbutelj är den optimala storleken att lagra vin i.
Det är en större mängd dryck på mindre mängd syre i flaskan vilket ger en mindre påverkan på vinet. Och således en bättre kvalitet efter lagring.
Motsvarande är det också så att vinet mognar fortare i en halvflaska då du har mindre vin i förhållande till syre.
Vilka viner kan man lagra?
Ofta säger man att ett vin vinner på lagring.
Men kan man lagra alla viner? Inte riktigt. Unga friska viner som är av lite enklare modell tappar istället sin fräschhet med lagring.
Oftast är lite dyrare viner mer skapta för lagring, men även vissa druvor och vindistrikt kan vara mer lämpade än andra. Säkrast är att fråga någon som vet, exempelvis personalen på Systembolaget.
Hur lagrar man då ett vin?
Om man har en jordkällare eller ett vinlagringsskåp, då har man de perfekta förutsättningarna.
Vanligtvis har man kanske ett skafferi eller en sval garderob att förvara vinerna i. De viktigaste parametrarna för lagring är:
Svalt och konstant tem- peratur, cirka tolv grader utan för stor variation på ett år sett.
Mörkt, då solljus förstör tanninerna.
Helt stilla, då även vibrationer gör att tanninerna bryts ned.
Samt liggande, så att inte korken torkar.
Om ni nu blir sugna på att lagra vin så köp gärna en låda av samma vin så du kan följa utvecklingen. Annars kan man ju idag följa andra vinintresserades skrivande på nätet och hoppas på att de matchar dig I smaken.
Lycka till!
