- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Drinktips
Drinktips
Drinktips
”As so many drink development sessions began, Lydia arrived at the bar with grocery bags filled with herbs, spices and exotic natural ingredients. We sorted all the produce and chose vanilla, black pepper and sage to pair with Single Malt Scotch Whisky. The pear brandy highlighted the highland malt and the ginger beer helped all the medicine go down.” -Jim Meehan
45 ml Auchentoshan 12 Year Old Scotch Whisky 20 ml Citronjuice
20 ml Hemmagjord Ginger Beer
20 ml Sockerlag
15 ml Belle de Brillet
5 ml Eurovanille Vanilla Syrup 8 hela Svartpepparkorn
Muddla svartpepparkornen med sockerlaget, addera sedan resterande ingredienser och skaka med is. Dubbelsila drinken över is i ett högt glas. Garnera med ett salviablad.
Jim Meehan känd bartender från Please Don’t Tell, New York besökte Stockholm.
Tillsammans med ett trettiotal professionella bartenders och journalister höll Jim Meehan en workshop där han delade med sig av sin erfarenhet och syn på kreativitetens roll i cocktailskapande. Jim redogjorde också för de trender han har kunnat skönja i barindustrin just nu och vad han hoppas på att få se framöver.
Kreativitet
Jim betonade vikten av kreativt tänkande vid skapande av drinkar och cocktaillistor. Själv utgår han från den s.k. Mr Potato-modellen när han skapar nya cocktails. En drink innehåller ett visst antal enheter och genom att alternera ingredienserna inom dessa enheter, och för den delen också lägga till nya, är det möjligt att laborera sig fram till nya smakupplevelser och spännande kollisioner mellan olika smaker. Bartenders’ Choice Awards syfte är bland annat att främja kreativt tänkande bland svenska bartenders. Något som Jim Meehan uttalade sitt stöd och sin uppskattning för.
Cocktails och New York
Jim tror att anledningen till att många drinkar härstammar från New York är att New York-bor har en tydlig bild av vad som är en New York-drink. Nästan varje stadsdel har en variant av en egen cocktail. Dessutom är New York-bor generellt sett bra på att marknadsföra sig själva och sina verk.
Trender nu och i framtiden
Bland de trender som råder just nu i barindustrin lyfte Jim följande:
– Restauranger blir mer avslappnade. Jim tog Milk & Honey i New York som exempel, som är en av världens främsta barer. De har varit mycket hårda med att man måste reservera bord för att få komma in. Det håller på att lätta lite grann och trenden går snarare mot en mer avslappnad och välkomnande framtoning.
– Avancerad teknologi i barerna, som exempelvis högteknologiska ismaskiner som gör iskuber i valfri form och storlek
– Bartenders status håller på att höjas. Idag är bartenders stolta över vad de gör och många av dem är välutbildade.
– Allmänhetens intresse för cocktails växer. Bara senaste tio åren har intresset vuxit mycket. Som exempel tog Jim de olika cocktailsevents som han besöker i tjänsten, där det kan det vara flera tusen människor anmälda. Det är en kraftig ökning jämfört med bara för några år sedan.
– Dock är tjejer fortfarande kraftigt underrepresenterade i bartenderyrket.
– Framöver hoppas och tror Jim på att få se cocktails av högre kvalitet på flygplatser, klubbar, stora restauranger och andra större mötesplatser.
Bartenders’ Choice Awards (B.C.A.) är en utmärkelse vars syfte är att premiera och utveckla den svenska barbranschen. B.C.A. startades 2010 och delade då ut 7 utmärkelser, under 2011 ökade dessa till 11 utmärkelser, allt från bästa miljö till bästa bartender, internationella bar och bransch- förbättrare. Genom att premiera Sveriges bästa barer, bartenders och leverantörer vill B.C.A. skapa en arena för kvalitetsutveckling och stolthet inom baryrket med syfte att höja bartenderns status och möjliggöra för krögare att tjäna pengar på kvalitativa barer.
