- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Bröd är inte bara bröd!
Bröd är inte bara bröd!
Bröd är inte bara bröd!
Vi svenskar slår oss gärna för bröstet vad gäller vårt bröd, när vi är utomlands å reser så pratas det om vårt grova mörka bröd.
Men om du kikar lite i butikerna på vad som erbjuds i brödhyllorna så blir i alla fall jag mörkrädd. Vad innehåller alla bröd som ligger där i sina plastförpackningar med hållbarhet i dagar och ibland veckor, för att inte börja prata om bake-off sortimentet eller som man ofta kallar det “butiksbakat” ?
Vet du verkligen vad bake-off bröden innehåller för att inte ens nämna bake-off bullar, det är verkligen bara en massa smakförstärkare, dåliga billiga fetter, behandlat vitt mjöl….
Är vi verkligen så duktiga på bröd i dagens sverige?
Kolla bara då du kommer ner i europa, där har du bagerier, patisserier, caféer i varje kvarter med nybakat bröd varje dag som man bakar för hand på bästa råvarorna.
Visst finns det även bra bröd i sverige, bara mycket svårare att hitta och oftast väldigt dyrt. För mig så är det värt några extra kronor för att få ett bra bröd, det är trots allt en produkt som man äter varje dag.
Om alla börjar värdera kvalitet så kan vi ändra trenden från massproducerat skit till bra närproducerade produkter. Detta kan man ju applicera på flera varor än bara bröd, vi är så himla amerikaniserade med stora varuhus med alla produkter på ett och samma ställe dit man ofta måste ta bilen.
Vart tog de lokala köttbutikerna vägen, hur många riktiga fiskhandlare har vi kvar och just det även bagerier.
Vi har ett bageri där jag bor som får “sitt” bröd levererat från ett stort centralbageri varje morgon, man bakar inte ens på plats trots att man har utrustningen?
Här har jag skurit upp en limpa levain, det är ett surdegsbröd bakat på bästa sätt. Fantastiskt gott serverat med en kopp rykande nybryggt kvalitetskaffe!
Det är vad jag kallar frukost 🙂
