- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Allt om Mat´s fredagsrecept med vintips
Allt om Mat´s fredagsrecept med vintips
Allt om Mat´s fredagsrecept med vintips
Denna veckan bjuder vi på en tvårätters med mina vintips.
Till förrätt Pilgrimsmusslor med mango och avokadokräm och till huvudrätt Enchiladas med kräftstjärtar och keso.
Till dessa härliga rätter vars recept du hittar här nedan eller i sitt original via länkarna i rubrikerna har jag plockat ut ett par härliga viner.
Som förrätts-vin till pilgrimsmusslorna har jag valt ut ett mousserande vin från sydafrika.
Graham Beck Blanc de Blancs Brut
SB# 6505, Pris 139:-
Vinet som är en ren chardonnay uppvisar en härlig friskhet med inslag av gröna äpplen, citrus, tropisk frukt samt viss brödighet.
Som huvudrätts-vin till enchiladan har jag valt ett vitt medelfylligt bordeaux-vin som ska klara av kryddorna i rätten
Château Coucheroy
SB# 4136, Pris 119:-
Här hittar jag härligt välintegrerat fat med inslag av citrus, gråpäron, krusbär samt visst inslag av gräs.
Om man vill kan man såklart fortsätta med det mousserande genom hela rätten.
Trevlig fredag, Fredrik


Pilgrimsmusslor med mango och avokadokräm
Ingredienser
| 200 g | pilgrimmsmusslor |
|---|---|
| 1 st | mogen mango |
| 1 st | lime |
| 1/2 + 1/2 kruka | koriander |
| olivolja | |
| salt + nymald svartpeppar |
Avokadokräm
| 1 st | avokado |
|---|---|
| 1/2 st | rödlök |
| 1/2 st | vitlöksklyfta |
| 1/2 st | röd chili |
| 1/2 st | lime, rivet skal och saft |
| olivolja | |
| salt + nymald svartpeppar |
Till servering
| 2 dl | blandad sallad, t ex mangold, mâche och babyspenat |
|---|
Tillagning
1. Skiva musslorna tunt. Skala och skiva mangon tunt. Lägg skivorna i en skål.
2. Skrubba limen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Hacka koriandern. Tillsätt limeskal och -saft, koriander, 2 msk olja, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar till musslorna. Täck med plastfolie och låt musslorna marinera ca 20 min.
3. Avokadokräm: Halvera och kärna ur avokadon. Mosa avokadoköttet med en gaffel i en skål. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Skrubba limen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda allt med 1 msk olja, 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
4. Varva pilgrimsmusslor, mango och sallad på fyra tallrikar. Servera med avokadokrämen.
Byt gärna ut kräftstjärtarna mot räkor. Smaksatt keso ger ytterligare smakkombinationer
Ingredienser
| 100 g | kräftstjärtar, i lag, eller skalade räkor |
|---|---|
| 250 g | keso naturelle |
| 2 msk | hummerfond |
| 0,5 dl | dill, hackad |
| 4 st | tortillabröd, små, mjuka |
| 0,75 dl | tacosås |
| 2 msk | riven ost, mager |
Tillbehör:
| sallad | |
|---|---|
| 2 st | tomater |
| 1 st | paprika |
Tillagning
2. Blanda keso, hummerfond, kräftstjärtar eller räkor och dill.
3. Fördela fyllningen på bröden och rulla ihop. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
4. Bred på tacosås och strössla med osten. Gratinera ca 10 min.
5. Servera med en sallad.

