Svenska flaggan
  • Recept
  • Saffranpannacotta med rapssablé och aronia-pärlor

Hämtar annons

Saffranpannacotta med rapssablé och aronia-pärlor - DinVinguide

Recept av Svenska Kocklandslaget

Saffranpannacotta med rapssablé och aronia-pärlor

Ingredienser

  • Pannacotta
    • 250 gramvispgrädde
    • 150 gramsocker
    • ½ gramsaffran
    • 25 gramcognac
    • 1 stgelatinblad
  • Aronia-pärlor
    • 100 gramglögg
    • 100 gramäppelmust
    • 20 gramaronia-bär
    • 2 mskflytande honung
    • 3 gramagar agar
    • 5 dlolja
  • Sablékaka
    • 24 gramflorsocker
    • 37 gramsmör
    • 45 grammjöl
    • 18 gramrapsfrömjöl
    • 1 stägg
    • 1 gramsalt
    • 1 tskcitronzest
    • ½ tskvaniljsocker

Pannacotta

Blötlägg gelatinbladet. Koka upp grädde, socker, cognac och saffran. Smält gelatinet i den varma vätskan. Gjut pannacottan i den form du vill ha den, låt den sätta sig och kyl.

Aronia-pärlor

Lägg oljan i en frystålig, något djupare låda, till exempel en matlåda och frys i 30 minuter.

Sjud glögg, must, honung och aronia bär några minuter och sila sedan. Vispa ner agar agar i den silade glöggen och koka upp.

Ta sedan ut oljan ur frysen och droppa ner vätskan så att det bildas pärlor. Sila bort oljan och förvara pärlorna i kyl.

Sablékaka

  1. Väg upp alla ingredienser utom smöret i en bunke. Tärna kallt smör i små tärningar och blanda med resten i bunken.
  2. Kyl och kavla sedan tunt mellan två bakplåtspapper. Frys.
  3. Sätt ugnen på 165°c.
  4. Lossa sedan bakplåtspappret och skär/stansa ut den formen du vill ha på kakorna.
  5. Baka kakorna 10-15 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt svalna.

Arrangera pannacottan på kakan och toppa med aronia-pärlorna. Det går också lika bra att gjuta pannacottan i små glas, smula sedan kakan över och servera med björnbär eller annan sylt.