- Recept
Saffranpannacotta med rapssablé och aronia-pärlor
Hämtar annons
Recept av Svenska Kocklandslaget
Saffranpannacotta med rapssablé och aronia-pärlor
Ingredienser
- Pannacotta
- 250 gramvispgrädde
- 150 gramsocker
- ½ gramsaffran
- 25 gramcognac
- 1 stgelatinblad
- Aronia-pärlor
- 100 gramglögg
- 100 gramäppelmust
- 20 gramaronia-bär
- 2 mskflytande honung
- 3 gramagar agar
- 5 dlolja
- Sablékaka
- 24 gramflorsocker
- 37 gramsmör
- 45 grammjöl
- 18 gramrapsfrömjöl
- 1 stägg
- 1 gramsalt
- 1 tskcitronzest
- ½ tskvaniljsocker
Pannacotta
Blötlägg gelatinbladet. Koka upp grädde, socker, cognac och saffran. Smält gelatinet i den varma vätskan. Gjut pannacottan i den form du vill ha den, låt den sätta sig och kyl.
Aronia-pärlor
Lägg oljan i en frystålig, något djupare låda, till exempel en matlåda och frys i 30 minuter.
Sjud glögg, must, honung och aronia bär några minuter och sila sedan. Vispa ner agar agar i den silade glöggen och koka upp.
Ta sedan ut oljan ur frysen och droppa ner vätskan så att det bildas pärlor. Sila bort oljan och förvara pärlorna i kyl.
Sablékaka
- Väg upp alla ingredienser utom smöret i en bunke. Tärna kallt smör i små tärningar och blanda med resten i bunken.
- Kyl och kavla sedan tunt mellan två bakplåtspapper. Frys.
- Sätt ugnen på 165°c.
- Lossa sedan bakplåtspappret och skär/stansa ut den formen du vill ha på kakorna.
- Baka kakorna 10-15 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt svalna.
Arrangera pannacottan på kakan och toppa med aronia-pärlorna. Det går också lika bra att gjuta pannacottan i små glas, smula sedan kakan över och servera med björnbär eller annan sylt.