Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Fänkålssallad, kall örtsås och lax

Recept av Anna Pettersson

Fänkålssallad, kall örtsås och lax

Ugnsbakad lax med kall örtsås och fänkålssallad med citronvinägrette. Lätt att förbereda och imponerande att bjuda på.

Ingredienser

  • Kall örtsås
    • ½ krukadill
    • ½ krukagräslök
    • 1 krukabasilika, bladen
    • 1 knippepersilja, bladen
    • ½ dlolivolja
    • 2 dlturkisk yoghurt, naturell
    • ½ dlmajonnäs
    • ½ klyftavitlöksklyfta, pressad
    • 1 tskdijonsenap
    • 1 tsksalt
  • Citronvinägrett
    • 1 mskolivolja
    • 1 mskpressad citron
    • 1 nypasocker
    • 1 nypaflingsalt
  • Fänkålssallad
    • 1 stfänkål
    • 1 ststor schalottenlök
    • ½ stgurka
    • ½ krukadill
    • 1 stäpple
  • Ugnsbakad lax
    • 800 gramfärsk laxsida med skinn, urbenad
  • nymalen peppar

Fänkålssallad, kall örtsås och lax

Kall örtsås

Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök i en mixer. Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Citronvinägrett

Blanda ihop ingredienserna.

Fänkålssallad

Ansa fänkålen och skär bort roten. Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin. Skala löken och skär även den tunt. Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i citronvinägretten.

Ugnsbakad lax

Sätt ugnen på 125 grader. Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra. Sätt in laxen i ugnen i ca 40 minuter till en kärntemperatur på 48 grader.

Serveras förslagsvis med färskpotatis.