- Karoline Nordefors
Veganska lussebullar till första advent
Veganska lussebullar till första advent
Fredrik Kämpenberg bakar veganska lussebullar till första advent. Det är inte svårt alls att anpassa recept till växtbaserat med dagens utbud på veganska livsmedel. Ha en riktigt glad första advent!
Veganska lussebullar
4 dl havredryck
1 dl iFraiche
1 g saffran
1 dl socker
1 tsk salt
1 pkt färsk jäst (kan man nog dra ned lite på)
175 g mjölkfritt margarin för bakning
1 dl riven mandelmassa
7+4 dl vetemjöl
Pensling: lite iMat och sirap
Värm havremjölk med saffran, socker och salt. Låt det bli varmare än 37 grader. Tag av från värmen och rör i iFraiche och mandelmassa, så kyls spadet ned till 37 grader snabbare. Skär margarinet i kuber och låt det bli rumstempererat. När spadet är 37 grader, häll hälften av det och jästen i en assistent. Lös upp jästen, tillsätt resten av spadet och 7 dl vetemjöl. Tillsätt margarinet allt eftersom, låt maskinen jobba tills margarinet löst upp sig. Tillsätt ca 4 dl mjöl, degen ska bli fluffig och smidig. Låt allt jäsa 45 min – 1 h. Baka som vanligt (jag behövde inget extra mjöl), men gör SMÅ katter, degen jäser mycket. Micra iMat med sirap och rör om. Pensla katterna med det innan de går in i ugnen. Baka på 225 grader till fin färg. Lägg under handduk. När de svalnat, lägg i plastpåse. Dagen efter är de fantastiskt saftiga och mysigt feta i konsistensen.
TIPS!
För godaste saffransbullarna: Kavla ut degen och gör som kanelbullar. Fyll med smör, riven mandelmassa samt russin.
FLER VEGANSKA RECEPT
Hjortroncheesecake med smak av pomerans
Fredrik Kämpenberg – frilansande kock
Mail: kfkampenberg@hotmail.com
Instagram: @fkampenberg
Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com
Kämpenberg Creative Kitchen AB
Tävlingsledare Matverk Närke
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om Karoline