Svenska flaggan
drink i shotglas
Skriven av Karoline Nordefors

Varma drinkar med rom och cognac

Julen förknippas med glögg men här bjuder jag på andra varianter på varma värmande drycker, både med och utan alkohol, som även passar på utflykten, vinterpicknicken eller varför inte som dessert.

Glögg i all ära men jag gillar att förnya mig och prova något nytt. Dessutom kan du själv justera mängden socker och din smaksättning. Här bjuder jag på tre recept som jag tycker om och som inte är svåra att göra. Rör ihop alla ingredienser och värm, njut sedan i små eller stora koppar.

Bild från DinVinGuide

Mörk rom, äppelmust, te och kryddor (perfekt även utan alkohol) 4 drinkar

2 dl mörk rom (går bra att utesluta)

4 dl äppelmust

4 tsk svart te, gärna Earl Grey med bergamott

4 msk råsocker eller något annat socker

2 tsk hel kardemumma

2 krm vaniljpulver (ej vaniljsocker)

4 citronklyftor

Blanda alla ingredienser utom den mörka romen och citronen i en kastrull. Låt koka upp och dra från plattan. Ju längre det får dra ju mer smak får drinken av kryddorna. Sila och rör ner romen. Fäst citronklyftan på glaset så kan gästen själv välja om de önskar citron i. Drinken är mycket god även utan alkohol och variera gärna kryddorna efter smak.

Varm vit choklad med kokosmjölk och mörk rom 4-6 små koppar

1 dl mjölk

1 dl osötad kokosmjölk

1 dl vispgrädde

100 g vit choklad, hackad

4-6 msk (60-80 ml) mörk rom

Värm mjölk, kokosmjölk och grädde i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade chokladen och vispa tills den smälter. Ta kastrullen från värmen och vispa i den mörka rommen. Servera i små koppar ev med rivet limeskal på toppen. Kokostoppar är gott till.

Vin Chaud med cognac 8 koppar

1 flaska rött vin

4 kanelstänger

1 apelsin, skalet utan det vita

4 msk råsocker eller annat socker

2 kardemummakapslar, krossade eller hela kardemummakärnor

5 nejlikor

80 ml cognac

Skär en lång remsa av apelsinens skal med en potatisskalare eller liten kniv. Ta bort allt det vita från skalet. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm blandningen på lägsta värmen tills den sjuder och sockret löst sig, koka ej. Sila ev av kryddorna. Häll i cognac och smaka av. Fördela i små koppar och njut.

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer