- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Sean Eden – 8 enkla drinkar till Nyårsafton
I BAREN med Sean Eden – 8 enkla drinkar till Nyårsafton
I BAREN med Sean Eden – 8 enkla drinkar till Nyårsafton
Vi närmar oss slutet på 2013 och det är dags att fira in det nya året. På varje nyårsfest slutar det med att jag blandar cocktails åt mina vänner, vilket är en stor utmaning varje år. Det är enkelt att göra drinkar på jobbet med en bar fylld med nödvändiga ingredienser, men när det kommer till en hemmafest är det en mardröm. Drinkingredienser saknas och mina vänner förstår inte varför det är ett problem. Därför är det en utmaning att blanda cocktails på nyårsfesten – även för en erfaren bartender.
Men genom åren har jag märkt vilka sprit- och likörsorter som folk har hemma i sina skåp. Gin, tequila, rom, whiskey och söta likörer som Cointreau är bland de vanligaste. Låt oss inte glömma den absolut viktigaste drycken på nyårsfesten, champagne. För att göra populära och goda cocktails hemma krävs en del förberedelsearbete men det brukar inte ta så långt tid. Det som du behöver hemma är: sockerlag (50 % socker och 50 % kokande vatten), citron- och limejuice, flytande honung (80 % honung och 20 % kokande vatten) samt lättvispad grädde.
Här är en lista med cocktails som jag har gjort under åren:
HONEY BUBBLE
2 tsk honung
3 cl gin
toppa med champagne
Glas: Champangeglas
Garnera med: mynta och jordgubbe
Metod: Rör om honung med gin i botten av shaker tills honung löser sig. Lägg is och rör om.
Sila i glas och tillsätt champagne.
WATERLOO SUNSET
3 cl gin
1 1/2 cl St Germain fläderlikör
3/4 cl Chambord hallonlikör
toppa med Cava
Glas: Champangeglas
Garnera med: Björnbär eller hallon
Metod: Rör om två första ingredienserna med is och sila upp i kylt glas. Toppa med champagne. Tillsätt hallonlikör.
JALISCO FLOWER
3 cl tequila
2 1/4 cl St Germain fläderlikör
6 cl grapefruktjuice
toppa med champagne
Glas: Champangeglas
Garnera med: Grapefruktskal
Metod: Skaka de första tre ingredienser med is och finsila i ett kylt glas. Toppa med champagne. Rör om lätt och servera.
JACUZZI
3 cl Peachtree likör
1 1/2 cl gin
3 cl apelsinjuice
toppa med champagne
Glas: Champangeglas
Garnera med: Grapefruktskal
Metod: Skaka de första tre ingredienser med is och finsila i kylt glas. Toppa med champagne. Rör om lätt och servera.
BISON SOUR
5 cl zubrowka vodka
4 cl citronjuice
3 cl sockerlag
1 nypa kanel
äggvita
Glas: Rockglas
Garnera med: Citronskal
Metod: Skaka alla ingredienser med is och sila i ett glas fyllt med is.
HOT TODDY 2
1 tsk honung
6 cl whisky
3 kryddnejlikor
¼ tsk riven muskot
varmt English breakfast tea
Glas: Irishglas
Garnera med: Citronskal
Metod: Tillsätt alla ingredienser och rör om till honungen löser upp sig.
HOT TOMMY
6 cl tequila
3 cl limejuice
3 cl agave
toppa med varmt vatten
Glas: Irishglas
Garnera med: Limeskal
MEXICANO
3 cl tequila
1 ½ cl Grand Marnier
varmt kaffe
toppa med lättvispad grädde
Glas: Irishglas
Garnera med: Kaffebönor
Metod: Tillsätt de tre första ingredienserna. Häll försiktigt den lättvispade grädden över baksidan på en sked.
Denna artikel blir min sista för i år och skulle vilja tacka DinVinguide och Karoline för denna möjlighet. Det har varit väldigt lärorikt och roligt!
Min nästa artikel kommer att handla om mina kommande erfarenheter från barer i Miami, USA – en spännande start på det nya året!
Lycka till med cocktailblandningen och Gott Nytt År!
Sean Eden, Bar Manager Tures Brasserie och Bar Stockholm
Instagram: @Sean_eden och @turesbrasseriebar
Kontakt: sean.edward.eden[@]gmail.com