Svenska flaggan
Ugnsbakad fylld kålrabbi med cashewnötter
Skriven av Karoline Nordefors

Ugnsbakad fylld kålrabbi med cashewnötter

Fredrik Kämpenberg har ätit växtbaserad mat i över 365 dagar. Här bjuder han på sin favoritgrönsak kålrabbi som fylls med kikärtor och citron och toppas med krispiga cashewnötter. Måste provas!

Kålrabbi är den godaste grönsak jag vet!

Jag har nu ätit växtbaserad mat i över 365 dagar. Sensommaren och hösten är inte bara skaldjurssäsong, utan även de svenska rotsakerna är riktigt fina just nu. Grönkål, palmkål, kålrot, morot, bondböna, mangold, kålrabbi, ja allt är så bra just nu!

En av årets trender är purpurfärgade grönsaker och kålrabbin är en av de grönsaker som har en purpurfärgad variant. Den friska, fräscha och otroligt krispiga rovan överraskar mig med sin saftiga syrlighet, som påminner om äpple, samtidigt som den har en ganska tydlig pepprighet. Den vackra grönsaken blir snabbt en favorit.

Kålrabbin ska vara en korsning mellan just kål och kålrot, men det finns också uppgifter om att det är majrova som givit den runda formen och peppriga tonen. I butiken förekommer den oftast med blasten avskuren och ser ganska annorlunda ut, med sina bladärr, som skär genom knölens sidor. Ser man den nyskördad eller växande ur jorden, är det väldigt uppenbart vart dessa ärr kommer från. Blasten är stor och ståtlig och skjuter upp ur knölens skal, runt om.

Testa att laga till den på enklaste sätt, helbakad i glöd eller i ugnen. Kanske som en del av ett potatismos eller bara rå och skivad till fredagsdippen.

Bild från Dinvinguide

Ugnsbakad fylld kålrabbi med cashewnötter

4 stora eller några små kålrabbi

1 förpackning kikärtor, kokta

1 msk rapsolja till fyllningen och lite till att smörja plåten med

0,5 citron, både saft och skal

1 klyfta vitlök

1 dl cashewnötter, osaltade

2 msk Bjäst (finns i hälsokostbutiken)

örtsalt, efter smak

svartpeppar, efter smak

0,5 dl persilja, hackad

Skär av botten på kålrabbin, så de kan stå stadigt. Ställ dem på en smord plåt och ställ in dem i ugnen på 175 grader i 45–60 minuter (om du har en termometer så ska den visa minst 96 grader när rovan är klar).

Under tiden mixar du cashewnötterna tills små fina smulor bildas. Mortla bjästen med örtsaltet till ett pulver och blanda det med nöthacket. Ställ åt sidan. Häll av och skölj kikärtorna. Lägg dem i mixern. Riv skalet från citronen och spara det. Pressa citronen över kikärtorna, tillsätt 1 msk olja och vitlöksklyftan. När kålrabbin är färdig, tar du ut dem ur ugnen och höjer värmen till 200 grader. Skär av toppen och skär sedan runt om på insidan av skalet, så att köttet lossnar. Lägg köttet i mixern med kikärtorna och mixa till en finhackad röra. Blanda i citronskal, peppar och salt och smaka av.

Fyll de nu tomma kålrabbiskalen med röran och ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter. Strö över rikligt med cashewhack och njut.

Man kan byta ut cashewhacket mot tex parmesan och smör, om man vill.

Bild från Dinvinguide

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Bild från Dinvinguide

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer