Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Stellagalan - alla nominerade i de 9 kategorierna - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Stellagalan – alla nominerade i de 9 kategorierna

Stellagalan prisar kvinnliga proffs i nio kategorier. Efter ett grundligt arbete har STELLA-galans kompetenta jurygrupper nu enats om tre finalister per priskategori. Här är alla namnen och motiveringar på de nominerade, 20 april prisas en vinnare i varje priskategori.

Stellagalan bygger en plattform för samarbete kring en jämställd bransch, synliggör de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna och bygger broar mellan mentorer och unga i branschen. Genom att lyfta förebilder vill de inspirera och stärka nya generationer. Teamet bakom Stellagalan arrangerar förutom den årliga galan ett jämställdhetsforum samt debatter och möten i olika sammanhang.

Moa Brink, Heléne Johansson, Ingrid Öhlund

DE NOMINERADE I KATEGORIN BAGARE

Heléne JohanssonBrunkebergs Bageri, Brioche, Bread and Table, Stockholm
Hon är IT-konsulten som startade ett bröd-, bok- och/bakverksimperium.
Frikostigt delar vår bagare med sig av sin kunskap genom sina böcker och sitt mentorskap. Vi är många som ofta återvänder till de användbara böckerna och samtidigt inspireras utav hennes karriärsbyte.

Moa BrinkNya Lundbergs, Stockholm
Denna generösa och djupt hantverksskicklig bagare sitter på flertalet egna tävlingsmeriter. Hon har inspirerat och utvecklat nästa generations bagare genom att framgångsrikt coacha juniorbagarlandslaget samt utvecklat branschen genom positioner i flertalet domarpaneler.

Ingrid Öhlund Skogs-Hildas Bageri & Café, Ullånger
Med flera medaljer i SM i Mathantverk och den egna kulturgärningen att utveckla traditionsbärande bröd från sitt hem i Västernorrland, för hon svensk tunnbrödstradition vidare. Vår bagare utgör en nyckelposition i utvecklandet av den dåtida, svenska, bagerikonsten.

Tina Rovåger, Hanna Oscarsson, Frida Breaum Löfvenborg

DE NOMINERADE I KATEGORIN BARTENDER

Tina RovågerGotthards Krog, Umeå
Med bara två år bakom baren har hon redan blivit en bartender man talar om, både med respekt, beundran och stor förväntan. För vår bartender är ingenting omöjligt och denna nya stjärna spås en lysande framtid.

Frida Breaum LöfvenborgEl Duderino, Jönköping
Fylld av kärleken till branschen och hantverket bjuder hon alltid på en upplevelse i såväl baren, TV-rutan, som på provningar. Hon är en stor inspirationskälla som med sin höga prestationsfrekvens inte är rädd att ta plats samtidigt som hon banar väg för andra.

Hanna OscarssonCadierbaren, Stockholm
Med denna bartender bakom disken utlovas noggrannhet och hög precision. Hon har en sällsynt smakbegåvning och briljerar alltid med sin flinkhet, sin kunskap och sitt tålamod. Hon uppvisar stor människokännedom hanterar alltid gästen med vördnad.

Lina Ahlin, Elvira Lindqvist, Florencia Abella

DE NOMINERADE I KATEGORIN KOCK

Florencia AbellaEkstedt, Stockholm
Denna hantverksskickliga och framåtblickande kock har ett genuint intresse av att utveckla exceptionella råvaror. Med modernt tänkande och gamla tekniker har hon tagit matlagning över öppen eld till en helt ny nivå.

Lina Ahlin Wanås – Skåne
Med stort fokus på produkterna från den egna gården och från lokala producenter lyckas denna kock balansera sin passion för yrket med sin fritid. Hon är en sann förebild som står med fötterna djupt i den skånska myllan och tummar aldrig på råvarans kvalité.

Elvira LindqvistFotografiska, Stockholm
Med ödmjukhet och målmedvetenhet har denna kock axlat en hållbar filosofi och visar oss alla hur vi behöver ta vår bransch in i framtiden. Hon har ett klimatsmart avstamp i all sin matlagning och visar att minskat matsvinn är morgondagens ledord.

Fria Leijon, Hanna Assarsdotter, Maria Grave

DE NOMINERADE I KATEGORIN KONDITOR

Frida Leijon – Uppsala
Denna konditor har med sin målmedvetna och företagsamma kreativitet länge skapat Uppländsk magi bland socker och mjöl. Hon räds inte för nya utmaningar och utmanar ständigt sig själv för att nå nästa nivå. Svenska och närproducerade råvaror står i fokus och ”perfektion” är mottot.

Hanna AssarsdotterKonditori Kampanilen, Göteborg
Med sällsynt fingertoppskänsla och djupa kunskaper om choklad skapar vår konditor de mest fantastiska, handmålade, praliner. Hennes glädje för hantverket och hennes sprudlande personlighet ackompanjerar smakupplevelsen och det är inte för inte som hon också skapat NK´s signaturpralin.

Maria GraveYRGO & Studium, Göteborg
En sann pedant inom yrket, som brinner av skaparlust och att föra kunskapen vidare till nästa generation. Hon har lång erfarenhet, lika lång meritlista, och inspirerar sin omgivning med sin kunskapstörst. Ledorden att man alltid kan utvecklas och lära sig mer ger avtryck i hennes yrkesroll.

Hanna Olvenmark, Zeina Mourtada, Lisa Lemke

DE NOMINERADE I KATEGORIN MEDIA

Zeina Mourtada –  Zeinas Kitchen AB, Stockholm
Med stor matglädje och en gedigen förståelse för vad den vanliga hemmakocken klarar av och önskar, har hon blivit en av Sveriges mest älskade matprofiler. I hennes färgglada matvärld finns inga gränser. Hon bryter ny mark och visar att kvinnor av alla de slag har en självklar plats i rutan.

Hanna Olvenmark Under tian, Göteborg
I en värld där många längtar efter att lära sig hushållning och matminimalism landar hennes supertydliga koncept perfekt. Faktumet att vegetarisk mat ofta är både billig, hälsosam och omtänksam mot vår planet är bara grädden på moset.

Lisa LemkeBl a Prostens Pizza, Falkenberg
Entusiastisk matinspiratör som lever som hon lär och använder sin egen livsstil som grund i sin kommunikation. Hon personifierar det lokala, småskaliga, samarbetet och hon skapar en bra balans mellan inspiration och kunskapsförmedling. Dessutom har hon satt ett nytt matlandskap på kartan.

Maria Pettersson, Monica Carlsson, Linda Råsberg

DE NOMINERADE I KATEGORIN MENTOR

Monica CarlssonPM & Vänner, Växjö
Med ett gediget hållbarhetsarbete ur alla perspektiv har hon både lyckats med effektivisering och lönsamhet samt att skapa en arbetsplats där människor växer. Hon har en välgrundad insyn och engagemang i drift och verksamhet, vilket gör de strategiska besluten genomförbara och sätter verksamheten i framkant.

Maria Pettersson – Ordförande i Svenska Kockars Förening & Lärare på Dackeskolan, Mjölby.
Rak, tydlig, tuff och samtidigt anspråkslös. Med ett stort mått ödmjukhet och människokännedom är hon en kvinna som manövrerar svåra situationer och vänder dem till det bättre. Med sin pedagogiska personlighet blir det inte svårt att förstå varför hon har flera tunga ansvarsområden på sitt bord.

Linda Råsberg – HR Götaplatsgruppen, Göteborg
Hon delar generöst med sig av sina kunskaper till såväl personal som gäster och hon har en förmåga att få alla att känna sig sedda och trygga. Denna kvinna utövar ett sant mentorskap där hon för vidare kunskap till nya generationer på ett snyggt och lättförståeligt sätt genom att få människor att växa och bli stärkta i sitt självförtroende.

Ilona Freudenthaler, Stephanie Thern, Clara Hermelin

DE NOMINERADE I KATEGORIN SERVIS 

Stephanie ThernBar Agrikultur, Stockholm
Med sinne för problemlösning, hög kunskapsnivå och med förmåga att förstå sina gäster bemästrar hon den lilla intima matsalen. Målmedvetet och nära till skratt, arbetar hon för att ge gästen den bästa upplevelsen när det rekommenderas så väl gin, som vin till maten.

Ilona FreudenthalerKungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg
Med ett stort omtänksamt hjärta, snabba steg och med sin utomordentliga organisationsförmåga är hon ett rutinerat matsalsproffs. Varje unik gäst är en unik service som hon förvaltar på ett exemplariskt vis.

Clara HermelinRestaurang Mutantur, Malmö
Kunskapstörsten på mat och dryck tycks aldrig sina och hennes utvecklingskurva ökar exponentiellt för var dag som går. Sofistikerat läser hon av gästerna och lyckas hitta precis rätt varje gång. Hon har fötterna på jorden och en stark framtidstro på branschen samt en genuin vilja att stanna och förbättra den.

Sofia Änggård, Tina Johansson, Emelie Zung Hee Svensson

DE NOMINERADE I KATEGORIN SOMMELIER

Emelie Zung-Hee SvenssonRestaurang Agnes, Stockholm
Med nyfikenhet och engagemang har vår sommelier byggt upp en unik vinkällare med en genomtänkt blandning av både små och stora, kända och okända producenter. Här kan alla gäster få sitt. Med kunnighet och ödmjukhet samt ett enormt driv är hon en förebild för framtida sommelierer och krögare.

Tina JohanssonGaston, Stockholm
På ett inkluderande och fingertoppskänsligt sätt delar denna sommelier med sig av sin passion för vin till både gäster och kollegor. Förutom sin yrkesstolthet peppar hon också sig själv och andra till vidareutveckling samt att få fler att våga ställa sig på tävlingsarenan.

Sofia ÄnggårdLilla Bjers Gårdskrog, Visby
Med en avslappnande känsla för vin är hon en självklar länk mellan vinmakaren och gästen. Hon har en enastående förmåga att väcka nyfikenhet, mersmak och bidra med överraskande upplevelser i matsalen. En, i sanning, fin kollega som sprider värme i arbetsgruppen.

Cajsa Johansson, Marie Skogsström, Katarina Westlund

DE NOMINERADE I KATEGORIN HEDERSPRIS

Marie SkogsströmMat & Vin i Slottsparken, Malmö
Denna kvinna är mångfasetterad och varvar tävlingar med informativa TV-program samtidigt som hon driver flera krogar. Hon står upp för både sig själv och för andra kvinnor i branschen med ett aldrig sinande engagemang.

Katarina WestlundDackeskolan, Mjölby
Med sin pedagogiska personlighet och uppmuntrande sätt guidar hon nya förmågor till framgång i restaurangköket. Hon har en mångårig erfarenhet från branschen, både som kock och krögare och hennes kompetens och medmänsklighet ligger till grund för framgången.

Cajsa JohanssonCajsas Kök, Uppsala
Hon bistår med stor inspiration och skicklighet till gästernas nytta och nöje. Med ett brinnande intresse och stor entusiasm är hon en sann förebild för den kommande yrkesgenerationen. Helheten står i centrum gällande såväl människor, smaker och en hållbar framtid.

LÄS MER OM STELLAGALAN

Stellagalans arbetsgrupp består av Anette Rosvall, Karoline Nordefors, Ida Ström, Anna Antonia Svedberg, Maja Berthas, Ella Nilsson, Anita Lindström och Anna Lind Lewin.

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer