Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Santas flip med rom och julens kryddor
Skriven av Karoline Nordefors

SANTAS FLIP med rom och julens kryddor

Flip, en drink som innehåller sprit, ägg, socker och kryddor. Crippe Jos har skakat ihop en flip med rom och julens kryddor. Bjud på en len cocktail med en smak alla känner igen!

Ägg i drinkar? Helt FLIPat!

Flip är en av hörnstenarna i cocktailvärldens tidigaste epoker och sägs gå tillbaka så långt som sent 1600-tal. På den tiden innehöll drinken en sejdel med Ale blandat med en mix av socker, ägg och kryddor som därefter värmdes upp av ett glödhett järn ifrån den öppna elden. Under sin framväxt har drinken innehållit lite olika varianter av ingredienser som jag inte kommer att gå djupgående på idag, men en gemensam nämnare är rått ägg. Idag så betraktar vi Flippen som en mer elegant, krämig och sofistikerad cocktail som framförallt oftast serveras kall istället för en varm och kraftfull bröstvärmare som Flippen en gång var.

Vad behövs då för att skapa en Flip? Kort och gott: kryddat starkvin eller sprit skakat tillsammans med ägg och socker, vill man kan man blanda i lite grädde. Garnera gärna med lite riven muskotnöt eller kanel. Just en sådan variant som jag har valt att dela med er med alla julens smaker. God Fortsättning!

 

SANTAS FLIP med rom och julens kryddor

60 ml Diplomatico Mantuano

30 ml pepparkakssockerlag*

1 ägg

1 muskotnöt

Blanda alla ingredienser i en shaker och torrskaka (utan is). Fyll sedan shakern med is och skaka igen ordentligt. Serveras i ett glas på fot utan is med riven muskotnöt på toppen.

*Pepparkakssockerlag

½ tsk grovt hackad ingefära

½ tsk malen kryddpeppar

1 tsk malen muskotnöt

1 tsk malen kanel

½ l vatten

½ l socker (rörsocker föredras men vanligt går också bra)

Rosta kryddorna på medelvärme i ca 2-3 min utan att de bränns. Tillsätt därefter vatten och socker under omrörning. Rör om tills sockret har smält, på med lock, ställ åtsidan och låt svalna till rumstemperatur. Sila sedan bort alla kryddor, förslagsvis igenom en ostduk annars funkar en tunn kökshandduk bra det med. Förvaras kylt i ca 2-3 veckor.

SE CRIPPE GÖRA EN SANTAS FLIP

Crippe Jos, egenföretagare i barbranchen

Instagram: @theombibulousgentlemen
Mail: crippe@theog.se
Hemsida: www.theog.se

OM CRIPPE JOS

Jag vill allt plus lite till och gärna på en gång. Tycker det summerar mig ganska så på pricken. Jag tror dessutom att jag hade kunnat lösa det om jag inte hade fått farsans gener när det kommer till planering och minne, det är katastrof. Det är så dåligt att när morsan min gav mig en filofax/kalender där jag skulle skriva ner ’’things to do’’ även om jag mot all förmodan skulle komma ihåg att skriva ner något så skulle jag aldrig komma ihåg att jag har en kalender. Tack Steve Jobs för iphone!!

Bortsett från det så ser jag mig som en väldigt kreativ, driven och nyfiken människa som brinner för att skapa saker. En idégenerator typ, jag får helt enkelt inte glömma bort att skriva ner mina idéer bara. Dessa saker tillsammans med andra starka intressen som kultur, resa, socialisera, dela kunskap med andra gjorde att baren blev ett naturligt val. Jag kunde resa och jobba vart som helst, jag fick träffa människor från hela världen, jag fick vara kreativ, nyfiken och utöka mina kunskaper genom mer erfarna eller annat skolade bartenders, träffa framgångsrika människor som jag kunde bolla idéer med mm. Vilket gjorde att jag, efter ca 11 år sammanlagt i branschen genom vått och tort startade ett bolag tillsammans med en mer organiserad och icke så glömskt nära vän till mig. Vårt fokus har just lite av den grundtanken, att sprida och dela med sig av kreativitet och kunskap.

PS. Jag är förövrigt en sjukt laidback snubbe med glimten i ögat som gärna tar ett järn extra i baren. (det kanske hade räckt så) DS.

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer