- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Lördagsdrinkar med Diplomatico rom
Lördagsdrinkar med Diplomatico rom

Charlotte Halzius är bartendern med en spikrak karriär uppåt. Hon vann nyligen Diplomatico World Tournament som avgjordes i London. Tävlingen är en av världens största för bartenders med deltagare från över 40 länder. Men har de senaste åren varit framstående i flera tävlingar och då bland annat i Absolut Invite som hon tillsammans med Johan Evers vann 2016.
Sedan i januari arbetar Charlotte Halzius på restaurang TAK i Stockholm som har en genomgående nordiskt-japansk smakprofil på mat och dryck.
Charlottes drink är baserad på Diplomáticos nya rom Mantuano. Det är en spritig, men ändå elegant romdrink som passar perfekt efter maten.
Blood, tears and gold
50 ml Diplomatico Mantuano rom
20 ml Amer Picon
10 ml körsbärssocker*
2 dash gold tincture*
Rör ihop samtliga ingredienser med is, sila i kylt glas. Pressa aromer från citronzest. Garnera med maraschino körsbär.
*Körsbärssocker
1 dl frysta körsbär
1 dl vatten
2 dl socker
Värm samtliga ingredienser tills att det sjuder. Mixa och sila genom kaffefilter.
*Gold tinture
0,5 dl Diplomatico Mantuano rom
1 gr ätbart guldpulver
Skaka ihop.
Vi håller eventet på Bar Hommage som är en väldigt familjär kvarterskrog med många närboende stammisar. Denna välkomnande och mysiga bar vann 2015 Årets Nykomling i Bartenders Choice Awards och blev 2016 utsedd till Årets Barkoncept på Restauranggalan.
Här finner man barchef Ola Carlsson som startat och drivit flera barer under 17 års tid och arbetat som bartender i 7 olika länder.
Avenue de Lauras
45 ml Diplomatico Planas rom
15 ml lime- och passionsfruktsocker*
15 ml Sauvignon Blanc (ekologisk från Loire använder vi)
2 dash Roqueforttincture*
1 liten limezest (som inte läggs i drinken)
Skaka alla ingredienser med is och sila ner i ett kylt glas. Pressa limeskalet över drinken.
*Oleo Saccharum på limeskal (lime- och passionsfruktsocker)
500 g limeskal
500 g strösocker
Vacca lätt och låt ligga 48h i ca 28 graders värme.
8 mogna passionsfrukter (viktigt att dom ‘skrumpat’ till sig ordentligt innan användning)
Töm vacpåse med lime och socker i en kastrull, skölj sedan ut påsen med 500 g vatten och häll i. Rör tills sockerlösningen är upplöst. Sila sedan bort limeskal. Tillsätt fruktkött från 8 passionsfrukter och låt stå på svag värme i 30 min, sila sedan bort passionsfruktskärnor.
Blanda passionsfruktskärnor tillsammans med 60 ml Diplomatico i 24 h, sila bort kärnor och tillsätt romen i passions- och limesockret.
Klart.
*Roquefort Tincture
60 g Roquerfort till 200 ml Wray Nephew Overproof Rom, låt stå tillsammans i 6 dagar.
Frys, och sila sedan genom kaffefilter tills du har en klar vätska.