Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Avalons majestätiska drinkmeny och längtan till en normal tillvaro
Skriven av Karoline Nordefors

Hotel Avalon och en majestätisk drinkmeny

Vad längtar du efter? Jag saknar att sitta i baren med mina vänner och dricka mig igenom drinkmenyn. Här på Avalon i Göteborg har arbetet med att ta fram menyn tagit flera år och ingenting blev som det var tänkt. Barchef Daniel Seehuusen inspirerar och får mig att längta till när allt är som normalt igen!

2019 var ett fantastiskt år för oss i baren på Avalon. Vi kämpade varje dag och det visade sig inte bara ekonomiskt, utan även i att antalet besökare ökade och gästnöjdheten steg. Det hade tagit oss 18 månader att putta bollen uppför och nu var vi äntligen i nerförsbacke.

Så vi firade 2019 och startade 2020 med att åka på en inspirationsresa till Köpenhamn, där besökte vi barer som liknade vår, vi gick igenom tankar för 2020 och vi diskuterade igenom året som varit och hur vi hade tagit oss dit vi var nu.
Alla möten vi hade haft om hur vi höjer servicenivån, alla lathundar och rutiner vi hade satt ner på papper. Allt menymöten – gud alla härliga menymöten, ett speciellt menymöte tog 3 dagar, vi skrev ner helt idiotiska idéer – dom flesta som vi lyckades förverkliga. Nya drinkidéer är något jag uppskattar mest med mitt jobb.

Veckan efter vi kom hem från Köpenhamn så hade vi Covid-19 möte. I tystnad så insåg vi att våra planer för 2020 nog skulle få vänta ett tag. Det var helt ok, ett par veckor och sen tillbaka till att tugga tuggummi och sparka röv. Men under de kommande veckorna fick vi väldigt motsträvigt lära oss att den meny som vi började bygga på sommaren 2018 nu var tvungen att omarbetas. En meny med ca 30 drinkar, med flera sidor lång prepplista och med vissa ingredienser som knappt har 5 dagars hållbarhet var inte genomförbar längre.

Just därför vill jag hylla och föreviga vår drinkmeny genom att berätta om den i den här artikeln

Drinkarna i vår meny går från friskt, syrligt och lätt, till stift, komplext och svårt till jättesvårt. Det mesta med en extrem lekfullhet. Drinkar skall vara kul och sällskapliga, nörderiet står vi i baren gärna för, men bakom kulisserna.

Att ha 30-35 drinkar på en meny låter kanske helt ologiskt, just därför har vi jobbat mycket med hur vi strukturerar upp menyn, kapitel som har gjort det lätt att hitta och förstå tanken och temat bakom, med 4 drinkar per kapitel.
Den större delen av menyn har varit fast, men 2 kapitel har stått för förändring, guldkorn som har kommit från dessa har sedan kunnat flyttas till andra kapitel. En trygghet i att våra klassiska signaturer alltid finns, samtidigt som menyn lever och gör det spännande att titta in med jämna mellanrum för att se vad som är nytt.

Vi testade ett tag att minska ner menyn, men vi märkte att med det så minskade även vår kreativitet, vi vill ha en meny med signaturer samtidigt som vi har ett underliggande krav på oss själva med ständig utveckling.

Avalons drinkmeny

Fast Serves
3 drinkar i halvformat för 75:- styck. Tanken är att den som är som jag – gärna lägger 10-15 minuter på att verkligen läsa igenom hela menyn innan man bestämmer sig, vill ha något enkelt att dricka som alltid kommer ut snabbt.

Vi har valt klassiker med en fruktig twist:
Rum Banana Oldfashioned
Pear Gimlet
Strawberry Negroni

Avalon Signatures – Safe (nästa kapitel är eg. där menyn börjar på riktigt)
Säkra kort för den som inte är så bevandrad i spritvärden, den som kanske inte vet vad Amaro eller Mezcal är.

Improved GT – Gin, hemmagjord tonicsyrup och cava, serveras på stor isbit.
Salted Caramel Sour – Inget att rista in i gravstenen kanske, men omåttligt populär.
Goosberry Collins – För vem gillar inte en lång, syrlig och frisk drink med smak av krusbär och fläder liksom.
Hawaii – Började eg. med att vi hade ett projekt med att rädda massa ananas och en ordvits, en Margarita med ananas.

Avalon Signatures – Adventure
Delen som faktiskt är för dom som vet vad Amaro och Mezcal är. Den som vågar vara lite mer äventyrlig när man beställer drinkar.

Petit Agave – Mezcal, Cognac och Vermouth, tillsammans med lite New World bitter såklart.
I’m a Drunkard – Efter Instagrammaren med samma namn, skiktad drink med gemensamma nämnare, för oss är det en jäkligt stiff Old Fashioned ovanpå en Whiskey Sour. En av mina egna absoluta favoriter, det bästa av två världar helt enkelt.

Yellow Fever – Våran clarified milkpunch, med bara gula ingredienser som Galliano, Gul Chartreuse och ananas, tillsammans med mjölk och genever.
Hocus Pocus – en glittrig drink som ändrar färg med hjälp av butterfly pea tea, den doftar såklart spunnet socker.

Avalon Signatures – Experimental
Temat för detta kapitel var ”Always go full retard”, det här är kapitlet för dom som redan har druckit allt och verkligen vill prova nåt nytt. Den som vågar vara experimentell med sina smaker helt enkelt.

Oki-Doki Enoki – En ingefärs- och hoisinsyrup blandas med en citronshrub i ett jäkligt asiatiskt möte.
Pear-Me-Sano – En Parmesaninfuserad Genever tillsammans med päronlikör, Chartreuse elexir, Sherry och citron.
Ketchup & Mustard – Eg. 2 drinkar men vi serverar dom inte separat, kommer i en gul och röd squeeze, Ketchup i kombination med Clairin Communal, Jägermeister Manifest, Punt e Mes, Hallands fläder och kaffe & choklad bitter. Senap i kombination med Gin, Lychee och Jordgubb. Ketchupen lite för sur och Senapen lite för söt så man måste dricka ur båda squeezen samtidigt. Att få ihop båda drinkarna så att dom smakade bra samtidigt som ketchup- och senapssmaken var tydlig och sen få ihop dom 2 drinkarna att smaka bra tillsammans var ett mindre helvete, men det var det värt.
Aldrig någonsin har en drink lockat till så mycket frågor, ”Vem fasen kommer på senap med lychee??” eller leendet och skrattet som nästan alltid bryter ut när gästen upptäcker att det faktiskt är är gott.
Ett till plus är att det ser hysteriskt roligt ut för borden bredvid som tror att det är någon som sitter och suger på ketchup- och senapstuber.

Contemporary
Contemporary eller nutida/tillfälliga drinkar byter vi var 6:e vecka, jag tänker bara ta upp ett exempel härifrån.
Våran passivt aggressiva:

”En söt drink, tack” – Lychee, Hallon, Bubbelgum, Yuzu toppas med ett vit chokladskum och hjärtformat strössel, serveras i en enhörningsmugg med en tillhörande heliumballong, samtidigt som gästen smakar på drinken så blåser vi såpbubblor – ju mer desto bättre. Tycker gästen inte att den är tillräckligt söt så finns det diadem med kaninöron..
Jag älskar verkligen att få människor att skratta och även om det bara är en person som beställer drinken så är det 10 personer som kommer att skratta.

Seasonal
Byts såklart efter säsong + jul.
Och allt går efter säsongens smaker. Ett axplock från säsongerna:

Höstas, Blue Hazel Ramos – En blåbärs och hasselnöts Ramos.
Julas, Staffran Stalledräng – En saffran och mandarin sour
Vintras, Last Stroh – Som eg. syftade på att det var den sista Stroh rommen vi hade hemma, en blandning mellan en Hot Buttered Rum och en Blue Blazer, vi har fortfarande gäster som kommer och frågar om den.
Även Old Flame en flipp med Brandy, PX, muscovado och ägg är helt klart ett måste att nämna.
Sen blev det ju då aldrig någon vårdel 2020.

Nordic
Nordiska smaker eller nordiska ingredienser

Chantrelle Fashioned – Akvavit, Calvados, Jamaika rom och lite DOM som har smaksatts med kantareller.
Scangrani – Våran tolkning av en nordisk Negroni med Pors brännvin, en tinktur på tallkåda och lite honung.

Ja, ni förstår kanske att med 4 drinkar per kategori så har vi haft en hel del att göra.
Nu till sommaren så brukar vi göra något helt annat, en kort liten meny med smaker som alla kan förstå. Jag ser verkligen fram emot att få skaka fram Popcorn Daiquiris, Spritz smaksatt med röda vinbär eller en sour med tuggumismak hela sommaren. Jag hoppas att vi ses!

Och för nörden som har läst hela denna artikel.

Ja, självklart finns det något speciellt för just dig. Kodordet för att få se vår hemliga meny denna sommar är ”Ormblod”.

Välkomna!

Daniel Seehuusen, barchef, Avalon Hotel, Göteborg

avalonhotel.se

Mail: bar@avalonhotel.se
Instagram: @Superduperninjan @dannes_drinkar
Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer