Svenska flaggan
Grillost med kål, rostade hasselnötter och knaprig kålrot - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Grillost med kål, rostade hasselnötter och knaprig kålrot

Tobias Andersson omfamnar höstens härliga grönsaker och skapar en måltid med spännande texturer och smaker. Frossa i grönkål, kålrot och svartkål!

Hösten kryper sig på. Här är ett recept med höstens gröna; kålrot, grönkål och svartkål serverat med sörmländsk grillost. Kålsalladen kan användas som en förrätt eller en ’side salad’ till något grillat.

Bild från Dinvinguide

Grillost med kål, rostade hasselnötter, knaprig kålrot och norrlandslök 4 personer

1 st grillost, ca 200 g från Jürss mejeri

75 g svartkål

75 g grönkål

60 g rostade hasselnötter

1 liten bit kålrot

1 äpple, syrligt

1 bananschalottenlök

1 vitlöksklyfta

några blad norrlandslök alt. en liten bit purjolök

persilja

vinäger tex äppelcidervinäger

senapspulver

rapsolja

olivolja

citron

salt

fritös alt. fritera i kastrull

Börja med att göra strimlor/julienne av kålrot, enklast är med en mandolin. Fritera i ca 170 grader tills gyllenbrunt. Lägg på papper. Pudra över lite senapspulver, salta och skvätt några droppar vinäger. Låt eftertorka i ugnen ca 1 timme på 60 grader. Ta ut och låt svalna.

Mixa norrlandslök/purjolök med persilja och ca 1 dl rapsolja. Tillsätt vinäger och smaka upp med salt. Sila av. Häll några droppar olivolja i vinägretten. Finhacka schalottenlök och vitlök. Plocka kålen om det behövs. Har man späda fina småblad går det bra att använda hela. Sätt ugnen på 180 grader.

Skär osten i tjocka stavar på ca 2cm. Sota sedan i riktigt varm stekpanna på alla sidor (Går även bra att grilla, lägg gärna i några rökspån så den får en rökig karaktär). Lägg på en plåt och ställ osten i ugnen ca 1–2 min så det blir varm rakt igenom. Strimla äpplet med hjälp av en mandolin eller använd en kniv. Sautera vitlök och schalottenlök i lite olja. Tillsätt kålen och droppa i några droppar citron och salta. Vänd runt och dra av från värmen. Servera direkt. Skär upp osten i små kuber.

Vid servering

Blanda ner hasselnötterna med kålblandningen. Lägg sedan äpple, följt av grillost och avsluta med lökvinägrett och kålrot. Servera snarast.

TIPS!

Har man turen att hitta gula kantareller så är det ett bra tillägg i rätten. Även färska lingon passar att blanda ner för att få den mer intressant.

Lycka till!

 

Bild från Dinvinguide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alt. strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer