- Karoline Nordefors
Grillad sparris, brynt smörsås och stenbitsrom
Grillad sparris, brynt smörsås och stenbitsrom
Nu har den svenska sparrisen tittat upp ur jorden. Att nu servera en enkel förrätt med få härliga tillbehör som lyfter den späda sparrisen är bara helt underbart. Njut av de första vårprimörerna som Anna Pettersson här tipsar om, grillad sparris med brynt smörsås och stenbitsrom. Mmmmmm!
Nu är våren äntligen här igen!
Med våren så kommer också vårprimörerna, mina favoritråvaror. Här kommer en vårinsprirerad förrätt, en aning tidigt kanske men helt klart värd att testa när de första späda sparrisarna kommer. Det här är en enkel rätt med bara tre komponenter men jag tycker inte att sparris behöver kompliceras till så mycket. Det här är alldeles perfekt.
Grillad sparris med brynt smörsås och stenbitsrom
250 g grön sparris
50 g stenbitsrom
brynt smörsås*
Skär av den nedre träiga delen på sparrisen. Skala sparrisen och blanchera den 30 sekunder till 1,5 minut (beroende på tjocklek) i saltat vatten. Lägg sparrisen i ett isbad så att kokningen avstannar. Ta upp och torka sparrisen torr. Grilla cirka 1 minut på varje sida. Servera sparrisen tillsammans med smörsåsen och stenbitsrommen.
*Brynt smörsås (serveras ljummen)
100 g smör
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 msk färskpressad citronsaft
salt
Bryn smöret tills det doftar lite nötigt. Låt svalna en aning. Värm upp grädden och crème fraichen till det sjuder. Mixa sedan i det brynta smöret lite i taget med stavmixer. Smaka av med salt och ca en matsked citronsaft.
Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala
Mail: petterssonanna@live.se
Site: costeau.se
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om Karoline