Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Grillad sparris, brynt smörsås och stenbitsrom
Skriven av Karoline Nordefors

Grillad sparris, brynt smörsås och stenbitsrom

Nu har den svenska sparrisen tittat upp ur jorden. Att nu servera en enkel förrätt med få härliga tillbehör som lyfter den späda sparrisen är bara helt underbart. Njut av de första vårprimörerna som Anna Pettersson här tipsar om, grillad sparris med brynt smörsås och stenbitsrom. Mmmmmm!

Bild från DinVinGuide

Nu är våren äntligen här igen!

Med våren så kommer också vårprimörerna, mina favoritråvaror. Här kommer en vårinsprirerad förrätt, en aning tidigt kanske men helt klart värd att testa när de första späda sparrisarna kommer. Det här är en enkel rätt med bara tre komponenter men jag tycker inte att sparris behöver kompliceras till så mycket. Det här är alldeles perfekt.

Grillad sparris med brynt smörsås och stenbitsrom

250 g grön sparris

50 g stenbitsrom

brynt smörsås*

Skär av den nedre träiga delen på sparrisen. Skala sparrisen och blanchera den 30 sekunder till 1,5 minut (beroende på tjocklek) i saltat vatten. Lägg sparrisen i ett isbad så att kokningen avstannar. Ta upp och torka sparrisen torr. Grilla cirka 1 minut på varje sida. Servera sparrisen tillsammans med smörsåsen och stenbitsrommen.

*Brynt smörsås (serveras ljummen)

100 g smör

2 dl grädde

1 dl crème fraiche

1 msk färskpressad citronsaft

salt

Bryn smöret tills det doftar lite nötigt. Låt svalna en aning. Värm upp grädden och crème fraichen till det sjuder. Mixa sedan i det brynta smöret lite i taget med stavmixer. Smaka av med salt och ca en matsked citronsaft.

Bild från DinVinGuide

Anna Pettersson kock, Costeau, Uppsala

Mail: petterssonanna@live.se

Site: costeau.se

Se Annas tidigare Kockens tips

Se alla tidigare Kockens tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer