Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Glödbakade grönsaker
Skriven av Karoline Nordefors

Glödbakade grönsaker

Luqaz Ottosson är kocken som i sommar gett sig ut på en resa genom Sverige. På cykel. Följ hans resa "Från krog till skog" och läs hans enkla recept på glödbakade grönsaker.

Den här sommaren ville jag göra nånting annorlunda så jag bestämde mig för att cykla genom Sverige. Jag besöker olika gårdar där jag sedan lagar mat på gårdens råvaror. Det har varit en helt fantastisk resa än så länge och jag har fått prova på en massa olika saker som tex att plocka fjädrarna från en anka, blåsa glas, mjölka getter och skörda bipollen. Jag har ju även lagat ganska mycket mat, men inte på samma sätt som jag annars brukar. Jag är van vid att stå i ett kök med en ugn, spis, grill och salamander som jag kan ställa in på exakt de temperaturerna som jag vill ha. I sommar har det blivit att jobba mycket mer med öppen eld, kokgrop och grill. Detta tycker jag är väldigt spännande, det blir så mycket mer levande och inte lika lätt att kontrollera.
Bild från DinVinGuide
Mitt tips den här gången blir att baka grönsaker direkt i glöden. Det är nånting jag har jobbat ganska flitigt med i sommar. Grönsaker som har nån form av lager eller yttre skal funkar jättebra. Här har jag gjort vitkål och lök. Det hela är väldigt enkelt.

Kolbakade grönsaker

10 lökar
1 vitkål eller spetskål
smör
socker
salt
timjan
olivolja
ost (hittar man nått litet mejeri i närheten så är det ju fantastiskt om man kan använda någon av deras ostar, annars går det bra med parmesan också)
Gör upp en eld eller använd grillen. När du har fått en bra kolbädd så lägger du ner grönsakerna i kålen. Snurra lite på dom så att dom blir brända helt runt om. Sen får man känna sig fram men jag brukar sikta på ca 40 minuter på lökarna och 90 minuter på kålen. Efter det får man skala av det brända, brukar handla om dom 2 yttersta lagrena. Smaksätt sedan grönsakerna med smör, olivolja, salt, peppar timjan och lite socker på lökarna. Avsluta med att riva eller smula över osten du fått tag i. Väldigt gott!
Bild från DinVinGuide

Följ Luqaz resa genom Sverige på ”Från krog till skog”

Bild från DinVinGuide

Luqaz Ottosson, Frilansande kock, Gotland

Instagram: @luqazo

Mail: luqazo(@)gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Tidigare artiklar av Luqaz

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer