Svenska flaggan
Glass med smak av popcorn - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Glass med smak av popcorn

Tobias Andersson, krögare på Edsbacka Bistro i Strängnäs kommer med en uppmaning i veckans Kockens Tips. Hotta upp fredagsmyset med en egengjord glass med smak av popcorn. Enkelt och gott!

Det man behöver tänka på när man ska göra glass är förberedelserna. Tänk på att göra glassmeten en dag innan ni ska använda den för bästa resultat. Annars är det ruskigt enkelt. Råvarorna är viktigast om man vill lyckas med en god glass.

Vill man göra den vegetarisk kan ni utesluta gelatinet. Gelatinet används främst för att hålla texturen och konsistensen längre.

Även glukossirapen kan uteslutas men risken är större att glassen får iskristaller och glukosen hjälper öven till med en lenare glassupplevelse.

Bild från DinVinGuide

 

Glass med smak av popcorn 9 dl glass

Steg 1:

1/4 gelatinblad (kan uteslutas)

ca 3 matskedar popcorn

60 g socker

80 g dl ägggula

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Poppa ca 3 matskedar popcorn som vanligt. Vispa äggula och socker poröst.

Steg 2:

100 g vispgrädde

300 g standard mjölk

1 st vaniljstång (dela på mitten, skrapa ur fröna, lägg stång och frön i gräddblandningen)

1 nypa salt

20 g glykossirap (kan uteslutas)

Väg upp allt och blanda sedan i kastrull.

Steg 3:

Koka upp gräddmjölken (steg 2), när den har kokat upp ska du genast blanda ihop det med äggen och sockret (steg 1).

Viktigt är att gräddmjölken ska ner i äggen och inte tvärt om. Vispa konstant när gräddmjölken hälls över, ett bra tips är att man är två stycken som hjälps åt. Ena personen vispar, den andra häller över blandningen.

Blanda ner gelatinet, se till att krama ur vattnet i gelatinet innan ni lägger det i glassmeten. Rör runt och tillsätt popcorn, mixa lätt med stavmixer.

Låt smeten dra sig till dagen efter i kylen. Om glassen hinner vila i kylen får den bättre smak och glassen kommer få en bättre konsistens och lenare textur. (Om man vill, kan man göra detta samma dag men smeten behöver minst 4-5 timmar i kylen).

Innan glassen körs i maskinen måste smeten silas genom en finmaskig sil och därefter mixa med stavmixer.

Glassen tar ca 30 min beroende på vilken glassmaskin ni använder och detta recept blir ca 9 dl färdig glass.

Servera med till exempel färska bär och krossade kex, till exempel digestivekex eller havrekakor.

På bilden serverar jag glassen med svenska blåbär, hösthallon, harsyra och havresmulor.
Enkelt och ruskigt gott!

TIPS! Om du tar bort popcornen har du en vanlig vaniljglass. Experimentera gärna med andra smaker och använd vaniljglassen som grund. Övning ger färdighet och ett bra tips är att alltid dokumentera dina recept under tiden när ni experimenterar.

Lycka till!

Bild från DinVinGuide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @Tobas_

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer