Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Gin och tonic vårens drink - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Gin och tonic vårens drink

Gin och tonic, en av världens mest kända drinkar och kanske mest älskade. Bartendern Evelina von Seth tipsar och flera härliga kombinationer, både med och utan alkohol. Vad sägs om jordgubbsgin med en fräsch flädertonic? Blir kanske våren och sommarens drink!

Hur många stjärnor finns det i rymden? Ja, kanske lika många som det finns sätt att blanda en gin och tonic på! Ända sedan början på 1800-talet har människan druckit en kombination av gin och tonic, men hur gör man egentligen en riktigt bra GT?

Precis som inte alla frukter passar tillsammans i en fruktsallad (tomat, gurka, paprika är t ex frukter i ren botaniskt term) passar inte alla gin med alla tonics. Prova dig fram! Smaka och läs på om den ginen du valt för att välja en tonic som framhäver och komplimenterar den. Hur mycket tonic man ska ha är en smaksak men en ratio på 1:2 brukar ses som ultimat för smakupplevelsen, dock kan det tyckas lite starkt och jag brukar köra ca 1:3 just av den anledningen. Fever Tree är den tonicen jag oftast använder då den är väldigt prisvärd och finner sig bra med många olika ginsorter. Precis som med tonic finns det en uppsjö av gin att välja bland men jag rekommenderar alltid Jawbox; den smakar inte så tungt av enbär utan har en lite syrligare smak så den passar i många sammanhang. En väldigt bra all-round gin.

Jawbox

Till sommaren är mitt bästa tips en jordgubbsgin från Puerto de Indias med Fever Tree flädertonic och en skvätt citronjuice.

Puerto de Indias med Fever Tree flädertonic

Eller varför inte Jawbox med Ekobryggeriet rabarbertonic? Nu har vi även kommit så långt att det går att få en alkoholfri ”gin” och tonic. Det engelska företaget Seedlip var först på bollen med en destillerad, alkoholfri ”sprit” och har tre olika smaker som alla passar till olika tonics. En personlig favorit är Seedlip Spice med Swedish Tonic. Alla goda smaker men ingen huvudvärk dagen efter, kan det bli bättre?

Seedlip Spice med Swedish Tonic

Det var brittiska soldater som skapade GT:n när de blandade kinin, huvudingrediensen i tonic och som förr användes för att bota malaria, med socker och vatten och sedan tillsatte gin för en bättre smak. Idag 200 år senare har vi något fler alternativ än vad engelsmännen hade så våga testa nya kombinationer och var inte rädd för att misslyckas. Vad som kanske ses som världens enklaste drink besitter många möjligheter som bara väntar på att bli upptäckta.

Evelina von Seth
KONTAKT
Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer