Svenska flaggan
Färskpotatis med gräddfil, löjrom och salladslök
Skriven av Karoline Nordefors

Färskpotatis med gräddfil, löjrom och salladslök

Färskpotatis med gräddfil, löjrom, olivolja och salladslök är den perfekta förrätten i midsommar säger Tobias Andersson. Gott, fräsch och enkelt att förbereda. Vi hade den här förrätten på Edsbacka bistro förra sommaren och den var väldigt uppskattad.

Ett tips, om ni inte hittar gräddfil från Wapnö, är att hänga gräddfilen över natten i en duk eller kaffefilter för att få den fast och krämig. Även potatisen kan kokas ett par timmar innan då den endast behövs vara rumstempererad vid servering. Annars krävs inga förberedelser. Det går även lika bra att göra om storleken på rätten till huvudrätt om det önskas, då kan man även lägga till t ex matjessill för att få den mer matig.

Bild från Dinvinguide

Färskpotatis med gräddfil, löjrom, olivolja och salladslök 4 port

ca 200 g svensk färskpotatis

50 g löjrom, gärna svensk (kan bytas ut mot tex sikrom eller tångkaviar om det så önskas)

gräddfil från Wapnö mejeri

1 salladslök

gräslök

dill

olivolja (det lönar sig att köpa en bättre olivolja som är mer balanserad i smaken än de billigare varianterna)

flingsalt

Koka potatisen som ni brukar, gärna med ett knippe dill i slutet. Strimla salladslöken så fint ni kan och lägg den i isvatten ca 10 min så den blir krispig. Häll sedan av vattnet. Plocka dillen fint och skär gräslöken så fint ni kan. Lägg gräddfilen och löjrommen i varsin spritspåse.

Vid servering

Kläm potatisen lätt så den spricker lite och lägg i en bunke. Blanda ner flingsalt, olivolja och gräslök. Vänd runt. Börja sedan med att lägga en lagom mängd potatis i botten av tallriken. Spritsa sen gräddfil och löjrom runt om och emellan potatisarna. Toppa med salladslöken och dillen.

Toppa eventuellt med mer olivolja. Klart att serveras!

Om man vill göra det lite mer avancerat så kan man göra ett dill- och lökpulver genom att torka lika delar dill- och bananschalottenlök i ugnen, mixa sedan till ett fint pulver och strössla över rätten precis innan servering, det blir grymt!

Lycka till och hoppas ni får en härlig sommar!

Om ni har vägarna förbi Strängnäs så sväng förbi Edsbacka bistro, vi har öppet hela sommaren!

Bild från Dinvinguide

Tobias Andersson – Krögare och kökschef Edsbacka Bistro i Strängnäs

Instagram: @matifokus

Twitter: @Tobban_  och @edsbackabistro

Facebook: Edsbacka Bistro

Mail: tobias@matifokus.se alternativt strangnas@edsbackabistro.se

Web: www.edsbackabistro.se 

Web: www.matifokus.se

Läs alla tidigare artiklar i Kockens Tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer