Svenska flaggan
Fänkålssotad laxtataki, grön sparris och ramslökssallad
Skriven av Karoline Nordefors

Fänkålssotad laxtataki, grön sparris och ramslökssallad

Pär Stenberg bjuder på en härlig rätt med vårens alla smaker. Njut av fänkålssotad laxtataki med grön sparris, parmesancréme och ramslökssallad. Lättlagad och smakrik med textur och färg!

Äntligen är våren här med sina härliga grödor.  Idag snackar vi sparris med härlig ramslök och lax, med så fina råvaror kan det inte gå fel. En trevlig, lätt och smakrik förrätt som jag garanterar succé.
Bild från Dinvinguide

Fänkålssotad laxtataki med grön sparris, parmesancréme och ramslökssallad 4 port

1 laxloin (t ex Salmalax)
6 gröna sparris
några blad ramslök
1/2 dl torkade fänkålfrön
1 dl créme fraiche
50 g parmesan
2 blad rispapper
1/2 liter olja (fritering)
1 nypa chilipulver eller färsk chili
salt
peppar
Rosta fänkålsfröna i medelhet panna, de skall inte brännas vid. När det börjar dofta så är de klara. Låt svalna och mixa fröna till ett pulver. Rulla laxen i pulvret och tillsätt en nypa salt.
Sota laxen i torr panna på hög värme tills den får en sotad yta på alla sidor. Låt laxen svalna och lägg den i frysen för att underlätta att skära den senare vid servering. Låt skivorna tina på tallrik.
Riv parmesanen fint, gärna på zestjärn. Vispa upp crème fraichen till en tjock konsistens, salta och peppra och vänd i parmesanen. Gör detta någon timme innan servering så den hinner få smak.
Sparrisen kan skalas om man vill, men det behövs inte. Koka upp vatten, tillsätt rikligt med salt. Häll vattnet över sparrisen och låt den svalna i vattnet. Då brukar den oftast få en perfekt konsistens. Ta upp dem ur vattnet när de svalnat och lägg dem på en tallrik med hushållspapper. Skär dem som du känner för.
Bryt rispapperet i fyra delar och värm oljan till 180 grader. Fritera snabbt och lägg på hushållspapper så fettet kan rinna av.
Ramslöken sköljes och används som den är.
Riv gärna över lite parmesan på din laxsallad inan du serverar och släng över en nypa chili. Jag har valt att lägga upp min såhär. Hur du väljer att servera är upp till dig. Det finns inga fel.
Lycka till i köket och smaklig spis!
Bild från DinVinGuide

KONTAKT

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-2919448
Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer