Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cold Brew och horchata
Skriven av Karoline Nordefors

Cold Brew och horchata

Christian Grevius, barchef på Scandic Haymarket i Stockholm har skapat en cocktail på det trendiga kallbryggda kaffet och horchata. Använd Cold Brew som en svalkande dryck, horchatan kan drickas som den är också och finns i många olika varianter.

Cold Brew trendigt och är egentligen inget nytt. Att brygga kallt kaffe har man gjort i hundratals år. I Japan är det känt som Kyoto Kaffe sedan 400 år tillbaka. Idag ger det njutningen av kaffe och svalkar en varm dag. Cold Brew kaffe innehåller mycket kaffein eftersom det bryggs under lång tid. Servera gärna kaffet med lite vatten och ett par isbitar.

Horchata är en gemensam benämning på en rad olika drycker som utgår från råvaror som ris, mandel, sesamfrön, korn eller jordmandel. I spanska Valencia använder man sig av jordmandel för att göra horchata eller orxata som det heter på katalanska och i Mexiko och USA utgår man oftast från ris. Recepten på horchata är många och vissa recept innefattar vanilj, kanel andra har lime. Prova olika varianter för att hitta din favorit. Christian har i det här receptet utgått från havregryn.

Baileys Ice Coffee Horchata

50 ml Baileys

10 ml Angostura bitter

10 ml muscavado socker

40 ml Horchata*

Blanda samtliga ingredienser i en shaker och skaka. Lägg ett par isbitar i ett glas och häll över drinken genom en fintrådig sil. Stänk försiktigt över Angostura bitter och servera genast.

*Horchata

3 dl cold brew*

3 dl kondenserad mjölk

3 dl havregryn

Mixa samtliga ingredienser och sila genom en fintrådig sil.

*Cold Brew

90 g kaffe

2 dl 93-96 gradigt vatten

5 dl rumstempererat vatten

50 g is

Mal kaffet och lägg det i en tillbringare. Häll 2 dl av det varma vattnet över kaffet. Se till att dränka kaffet så jämnt som möjligt och rör om för att hjälpa processen. Vänta 60 sekunder för att låta kaffet blomma ut och nå sin fulla smak. Tillsätt sedan 5 dl av det rumstempererade vattnet och isen. Rör försiktigt så allt blandas. Ställ in tillbringaren i kylen och låt stå i 12 timmar. Sila därefter kaffet genom ett kaffefilter.

Här är ett recept på horchata baserad på sötmandel, ris och kanel. Den har en krämig och fyllig konsistens och serveras iskall. Den är helt vegetabilisk och passar perfekt som alternativ till exempelvis mjölk eller islatte.

Horchata med mandel, ris och kanel 4-6 port

Dag 1:

200 g sötmandel

80 g ris

1 kanelstång

7 dl varmt vatten

Dag 2:

4 dl kallt vatten

3 msk honung

1 tsk vaniljsocker

Dag 1:

Rosta sötmandeln i torr stekpanna 5-10 minuter tills de börjar få färg. Mixa riset tills du fått ett fint pulver. Lägg mandel, rispulver och kanelstång i en bunke. Värm vattnet i en kastrull tills det börjar ånga. Slå sedan vattnet över ingredienserna i bunken. Rör om och låt stå tills blandningen nått rumstemperatur. Täck med plastfolie och låt stå ute över natten.

Dag 2:

Häll innehållet ifrån bunken i en mixer tillsammans med vattnet som är kvar. Mixa tills du fått en slät dryck. Sila drycken genom finmaskig sil eller saftduk. Tillsätt honung och vaniljsocker och rör om väl.

Servera drycken riktigt kall, gärna med is.

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer