Svenska flaggan
Cocktail "Soul Cleanser" - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Cocktail ”Soul Cleanser”

Nathalie Haglund var gäst på Vin möter mat i april och fick där både en utmaning att skapa en cocktail ur en råvarukorg men också möjligheten att spela in en cocktailfilm. Här presenterar hon "Soul Cleanser"!

Se Nathalie Haglund göra cocktailen ”Soul Cleanser”

Bild från DinVinGuide

Soul Cleanser

50 ml Elyx influerad med Palo Santo

10 ml Dubonnet

3 ml Apricot Brandy

10 ml sockerlag med citronsyra

Paychaud bitter

Rör alla ingredienser med is och häll sedan i ett vacker glas. Zesta över citron.

Bild från DinVinGuide

INTERVJU

Namn: Nathalie Haglund

Nuvarande arbetsplats: Pharmarium, Gamla stan, Stockholm

Min väg in i barindustrin:

Jag började på samma sätt som många andra, ett ”tillsvidarejobb” som gav extrapengar.

Min dröm hade länge varit att bli professionell dansare och jag var påväg att uppnå den drömmen när mitt knä blev förslitet. Så jag hoppade av dansskolan och lutade mig mot vad som hade försörjt mig under dessa år, restaurangbranschen. Mitt jobb på denna tid var på en ganska sjaskig rockbar i en liten by där man mer eller mindre bara hällde upp öl och sprit. Men, det var här jag började förstå att jag faktiskt kanske var glad att mitt knä hade blivit trasigt, för jag tyckte detta var hur kul som helst!

Efter det gick jag vidare till nattklubbsscenen för att få blanda mer drinkar och ville veta mer om ”varför”. Vad som gör att man blandar drinken på ett visst sätt och varför en spritsort är på ett visst sätt. Nu gjorde jag bara. Då sökte jag till IBM (International Bar Managment) som är en fantastiskt utbilding där du under 1 år lär dig allt runt barvärlden med mycket fokus på sprit- och vinkunskap såsom cocktails.

Vilken är den bäst säljade cocktailen Pharmarium:

Är ”hands down” vår ”Roses of Gold” vilket är en cocktail bestående av Purity vodka, citron, guldpulver och en sockerlag som vi infuserar med lavendel, rosvatten och vanilj. Detta skakas tillsammans för att sedan toppas med champagne och citronzest disguard.

Varför drinken är så populär i min mening är för att denna drink tilltalar väldigt många personer likväl killar som tjejer och även folk som inte direkt tycker om cocktails.

Vi har lyckats med att lavendeln inte tar över utan finns mer i baktonen och balanseras bra av vaniljen. Sen gifter sig syran från citronen med smakerna från sockret och toppa med lite sprattelvatten på det så är man hemma. En frisk, krispig drink som är utmärkt innan måltid då den är torr men funkar lika bra efter måltiden eftersom den är är väldigt frisk.

Mest minnesvärda drinken:

Måste nog vara drinken som jag tävlade med i Absolut Invite 2015. Det var en cocktail som representerar väldigt bra vem jag är som bartender och hur jag jobbar med smaker. Uppgiften vi fick i tävligen var att utifrån när ordet ”cocktail” definerades första gången 1806 skulle det innehålla: Sprit, socker, vatten och bitter.

Jag valde att fokusera på hantverket runt elyxen och historien runt vår industri och fann ordet som blev min inspiration: Arv.

Så jag gjorde tre av de mest kända vodkadrinkarna i en för att samla arvet inom vodka och serverade den i en antik liten porslinskopp med målade rosor. Även här var tanken runt arvet då porslin ofta går i generationer.

Jag infuserade Absolut Elyx med kaffebönor som ger sötma och bitterhet till drinken samt representerar Espresso Martini, björnbärslikör för den klassiska Bramble, Dry vermouth för Vodka Martini, Suze för att få upp beskan samt att jag valde att använda den som socker, avslutningsvis några droppar orange bitter och Peychaud´s bitter.

Three to one

50 ml Espresso infuserad Elyx

8 ml Noilly Prat dry vermouth

8 ml Suze

10 ml björnbärslikör

2 dash Peychaud´s bitter

1 dash Orange bitter

Skakad eller rörd:

Rörd

Favoritcocktail att blanda:

Between the sheets

20 ml lagrad rom

20 ml Cognac

30 ml Cointreau

15 ml citronjuice

Favoritcocktail att dricka:

American Triology

30 ml rye

30 ml Applejack

5 ml socker

2 dash Orange bitter

Favoritcocktail på menyn:

Imaginarium

40 ml Absolut Elyx

30 ml sockerlag med lakrits, Amaro, gräddkola, bitters

20 ml citronjuice

Skakas och serveras på en stor isbit med en sked violpärlor.

Viktigaste barutrustning:

Bitters.

Vilket är ditt mest stolta ögonblick som bartender?

Tror inte jag kan välja mellan dessa två, så att komma top tre i Cocktailkampen 2015 samt att bli inbjuden till en sån grym tävling som Absolut Invite. Då sken jag som en sol!

Om du kunde åka till vilken stad i välden just nu för att dricka cocktails och sprit, vart skulle du åka och varför?

Jag skulle åka till New Orleans inte bara för den uppenbara cocktailscenen och historiken utan för att många serier och filmer spelats in där. Vill åka dit och se den charmiga staden.

Vilken trend ser du kommer härnäst?

Trenden som jag tror väntar i nästa hörn har redan börjat komma enligt min mening.

Bartenders går tillbaka till gamla klassiker som innan var lite mer ”ute” som drinkar från 80-90-talet. Många av våra gäster älskar dem och kanske inte kan göra dem hemma och nu har bartenders tagit detta till sig och börjat twista till och förnya. Hur kul som helst tycker jag!!

Vilket är ditt mest idiotsäkra cocktailrecept för hemmabaren?

A la stiff så hos mig blir det klassiker som Negroni eller 4th regiment.

4th regiment

30 ml Rye/Bourbon (vad du har hemma)

30 ml söt vermouth (Gärna nån med mer kropp och sötma)

1 dash Orange Bitter

1 dash Selleribitter

1 dash Peychaud´s bitter

Rörs, häll på stor isbit och apelsinzest.

Negroni

20 ml Gin

20 ml Campari

20 alt 30 ml söt vermouth (beroende på sötmna och kropp du vill ha)

Rörs, hälls på stor isbit och serveras med apesinzest.

Vad har du på gång?

Det finns lite roliga saker som är på g men tyvärr inget jag kan säga, men det jag kan säga är att mellan den 8-11 juli ska jag stå på Skankalossfestivalen och kränga öl och gottigheter till folket. Ska bli så kul!

KONTAKT

Mail: haglund.nathalie@hotmail.com

Instagram: @nacksie

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer