Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cocktail med snaps, fläderlikör och riesling
Skriven av Karoline Nordefors

Cocktail med snaps, fläderlikör och riesling

Kenneth Swärd, bartender på Mat & Destillat i Lund och finalist i gårdagens final av Årets Bartender, har skapat en cocktail på lokal snaps, fläderlikör och torr riesling. På restaurangen matchar de cocktailen med vårens vita sparris och ett syrligt rabarberskum.

I samarbete med gänget i köket, under vår köksmästare Eriks ledning, kommer här en vårig hälsning från oss i Skåne.

Denna gång tänkte vi servera vit Furulundsparris med en vårig cocktail. På tallriken får den lokala sparrisen samspela med dragon, lite nyplockade violer och ett syrligt rabarberskum. Till detta serveras en lätt vårig cocktail på lokal Lundasnaps. Snapsen kommer från Snälleröds bränneri som tillägnas Peder Winstrup, grundare av Lunds universitet. Då man i studentlivet ofta kommer i kontakt med snaps, vilket inte ungdomar alltid är jätteglada i, så ville man i år lagom till universitetets 350 årsjubileum göra en lite lättare och mer publik snaps. Ett flertal lokala spritkännare i sällskap av vår krögare Fredrik Lundegård har varit delaktiga vid framtagandet. Kryddningen är en direkt dedikering till Peder Winstrup då han begravdes med en mängd örter och kryddor i sin kista. Snapsen har fått smak av humle, fläder, citrus och havtorn vilket vi här i drinken matchade med ett litet extra stänk fläderlikör så här mot våren och försommaren. En skvätt torrt rieslingvin tillsattes för trevlig syra och balans.

Winstrup Garden Party

4 cl Lundasnaps

1,5 cl fläderlikör

1,5 cl torr riesling

Röres med is och silas upp i ditt favoritglas.  Vårig garnering och pressa ett citronzest över för doft.

Skål och smaklig spis!

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Fler artiklar av Kenneth Swärd

Alla tidigare artiklar i I BAREN

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer