Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chokladfondant Fredrik Schelin
Skriven av Karoline Nordefors

Chokladfondant med körsbärskompott

Snart nyårsafton och här ett förslag till dessert. Chokladfondant med rinnande kärna och en rubinröd körbärskompott. Förbered dagen före och imponera med något fantastiskt gott!

Bild från DinVinGuide

Chokladfondant 8 port (beroende på storlek, receptet går bra att halvera)

 4 msk kakao
50 g vit choklad
200 g mörk choklad (70%)
200 g smör + lite extra till formarna
4 ägg
3 äggulor
90 g (drygt 1 dl) farinsocker
25 g (knappt 1/2 dl) vetemjöl
Smöra de 8 puddingformarna som rymmer 1 1/2 dl eller mindre om du önskar det. Pudra med kakao och rulla/skaka formarna så att de täcks med kakao på insidan. Häll ut kakao som inte fastnar. Sätt ugnen på 180 grader. Smält vit och mörk choklad tillsammans med smöret över vattenbad. Vispa ägg, äggulor och socker vitt och pösigt över ett annat vattenbad. Rör ner mjölet i den smälta chokladen tills allt är väl blandat. Vänd ner blandningen i äggmixen, var inte rädd för att vända ur luft ur smeten, det är viktigt att allt blandas ut ordentligt. Häll upp i formarna och lämna minst 1 cm kvar till kanten. De går bra att förbereda fondanterna och förvara dem övertäckta i kylskåp. Sätt dem på en bakplåt och grädda i 9-10 min tills chokladfondanten fått en skorpa på toppen och börjar släppa runt kanten. (Provgrädda gärna en fondant om du har en extra så vet du exakt om tiden i ugnen är tillräcklig). Låt vila i 30 sekunder innan du stjälper upp dem på tallrikar.

Körsbärskompott

400 g  frysta körsbär

2 dl  strösocker

vaniljstänger

Rör ihop körsbär och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången. Låt körsbären koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 minuter på svag värme.
Önskas en fastare kompott så tillsätt 2 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten och rör ner i den varma körsbärssåsen.

Servera den ljumma fondanten med körsbärskompott, vispad grädde och riven choklad. Eller glass om så önskas.

 

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer