- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Nyårsafton – Nyårsmeny med tilltugg till första glaset champagne, förrätt, varmrätt och dessert – Gott Nytt År
Nyårsafton – Nyårsmeny med tilltugg till första glaset champagne, förrätt, varmrätt och dessert – Gott Nytt År

Nyårsafton – Nyårsmeny med tilltugg till första glaset champagne, förrätt, varmrätt och dessert – Gott Nytt År
Snart är det nya året här och det ska såklart firas. Jag har samlat ihop några favoriter som jag hoppas ska kunna inspirera dig i valet till nyårsmeny. Hade jag själv fått välja hade jag köpt 1 kg Kalix löjrom på Axelssons Fisk i Stockholm (ett tips från mig till dig). Hade ätit flera förrätter med just detta och sedan vispat ihop ett brynt smör och vänt ner massor av löjrom för att servera till en god bit kött. Nu arbetar jag på nyårsafton så valet blir inte mitt utan familjen kommer servera hummersoppa med bitar av hummer, Tournedos Rossini och sedan en smaskig chokladkolapaj med grädde och bär. På äldreboendet där jag arbetar som kökschef kommer jag bjuda på räksoppa med parmesansticks och liten ceviche, oxfilé med cognacsås och pommes duchesse och avsluta med en chokladpannacotta med apelsinsallad.
I mitt tycke kan champagne drickas till allt, men om jag ska lyssna på Edward Blom så passar inte tusenåriga ägg till. Det ska skära sig enormt. Väljer du bort dessa så passar det mesta till. Ät, njut och må gott!
Till första glaset champagne:
Rimmade pilgrimsmusslor på toast med mascarponeost och citron
Blinier med nässlor, Kalix löjrom, gräddfil och gräslök
Potatiscréme med Kalix löjrom och dill
Förrätt:
Gratinerad pilgrimsmussla med ingefära och forellrom
Varmrätt:
Halstrad oxfilé med smör smaksatt med rökt märg serverat med potatissufflé
Biff med jordärtskockspuré och brynt löjromssmör
Dessert:
Dessert med citronmousse, hallonpannacotta, citroncrunch, flädermaräng och snö på brynt smör
Omvänd cheesecake med blåbär, färskostskum och limeglass

Chokladkolapaj med färska bär och grädde
Gott Nytt År!