Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Björn, pumpa, fänkål och grönkål - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

Björn, pumpa, fänkål och grönkål

Katja Nyqvist kock och sommelier på Jazzköket i Östersund bjuder på gravad- och hörökt björnfilé med bakad pumpa, citrusfänkål, syrad svartkål och snabbpesto på svartkål, syrad lök och chipotlemajonnäs. En maträtt utöver det vanliga!

Gravad- och hörökt björnfilé med bakad pumpa, citusfänkål, syrad svartkål och snabbpesto på svartkål 4 port

Björn:

Putsa filén (ca 600 g) och grava den med lika delar salt och socker plus nymald svartpeppar 3-4 h.

Pumpa:

Ta en butternut- eller spaghettipumpa och dela den i 4 delar. Gnid in med salt, saft från 1 citron och 1 apelsin och olja. Baka den långsamt på 170 grader tills den är mjukrostad.

Fänkål:

Dela fänkål i tunna klyftor och lägg på en plåt. Zesta över skal från 1 apelsin och pressa saften över fänkålen, salta och rosta i ugnen på 175 grader tills mjuk.

Pesto:

Blancha svartkål (250 g) till peston och lägg den sedan i en mixer tillsammans med rostad vitlök, olja (önskad konsistens), salt, lite mild vinäger och rostade pumpafrön. Mixa det hela lite grovt.

Syrad svartkål:

Finstrimla resten av svartkålen (250 g), ringla över en god olja, citronsaft och salt. Låt stå och dra ett tag.

Chipotlemajonnäs:

3 hela ägg, 1-2 tsk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger och 1 blötlagd rökt chipotlepeppar. Mixa chipotlen slät med 1-2 dl rapsolja tills oljan tar smak. Blanda i ägg, dijon, vinäger och lite salt, fortsätt mixa. Tillsätt mer rapsolja tills önskad konsistens.

Syrad lök:

Skiva 2 rödlökar. Blanda 1 l vatten, 1 dl ättika, 1 dl grovsalt och 2 msk socker. Koka upp och slå på löken. Låt dra i 1 timme.

Montering

Torrhalstra björnen och lägg den på en bädd av hö i en gjutjärnspanna. Tänd på, stäng locket och låt den stå och dra i 5-10 min. Skiva tunt.

Riv sönder pumpan med gaffel, lägg upp fänkålen, klicka ut peston och toppa med den syrade svartkålen, syrade löken och klicka ut majonnäsen.

Katja Nyqvist, kock och sommelier, Jazzköket Östersund

Instagram: @gronogd

Facebook: Katja Nyqvist

Mail: katjanyqvist@gmail.com

Web: jazzkoket.se

Läs alla tidigare Kockens tips

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer