- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Katja Nyqvist – Limegravad hälleflundra med äggcréme, chiligurka och krondillsknäcke
Kockens tips från Katja Nyqvist – Limegravad hälleflundra med äggcréme, chiligurka och krondillsknäcke

Kockens tips från Katja Nyqvist – Limegravad hälleflundra med äggcréme, chiligurka och krondillsknäcke
Hej Igen!
Så här i juletider tänkte jag göra en klassiker fast lättare med mindre fett.
Limegravad hälleflundra med äggcremé, chiligurka och krondillsknäcke
Hälleflundra:
hälleflundra
salt
socker
limezest
Frys hälleflundran ett tag tills den har hårdnat för att lättare skära den i tunnare skivor. Blanda salt, socker (lika delar) och limezest. Strö blandningen över de tunna skivorna och låt stå i 3 – 4 timmar.
Äggcréme:
6 äggulor med
1 dl créme fraiche
3 msk grädde
saft från 1/2 lime
30 g brynt smör
gräslök, fint skuren
salt
Blanda äggulor, créme fraîche, grädde och limesaft till en jämn smet och sätt kastrullen på plattan. Vispa frenetiskt, tills armen trillar av, hela tiden tills crémen tjocknar tills önskad konsistens. Blanda i det brynta smöret i den varma krämen. Kyl. Obs, den stelnar ytterligare när man kyler den. Blanda i gräslök och smaksätt med salt.
Chiligurka:
gurka, hackad
syrligt äpple, hackat
chili, fint hackad
limezest
olja
salt
Blanda allt, låt stå och dra ett tag. Använd som tillbehör.
Knäcke:
10 g jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk hackad dill och krondillsfrön
Lös jästen med vatten. Hacka dill och stöt dillfröna i mortel. Blanda kryddor och nästan allt mjöl och knåda till en deg. Låt jäsa i en timme, dela degen i bitar och kavla sedan tunnt. Gör små hål med gaffel, pensla med vatten och baka av i 200 grader, ungefär 8-10 minuter.
Sen är det bara att njuta 🙂
Katja Nyqvist kökschef Jazzköket Östersund